Enric I. Canela

Llegeixo una notícia a l’ABC que fa posar els cabell de punta. Si aquesta és la forma que té l’Estat d’afrontar la crisi anem ben servits.

L’Agència Estatal CSIC, el major organisme públic de recerca de l’Estat espanyol i el tercer d’Europa, ha suspès qualsevol contractació de personal laboral per obra i servei vinculada a convenis, projectes o contractes de recerca. Aquesta decisió, que impedeix renovar ni tramitar cap sol·licitud des de l’u de gener, deixarà milers de projectes en l’aire ja molts investigadors en atur.

Dels 4.000 investigadors que el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) té en plantilla, uns 2.000 han estat contractats de forma temporal per tirar endavant projectes puntuals. Amb la rescissió d’aquest tipus de contractes i els projectes paralitzats alguns grups es veuran fins i tot obligats a retornar el finançament que comptaven per a realitzar treballs en col<3laboració amb empreses privades.

La presidència del CSIC ha enviat els seus centres una nota en què explica per què s’ha vist obligada a acabar amb la seva borsa de treball i trasllada la responsabilitat al Ministeri de Política Territorial i Administracions Públiques. En aquesta circular, recorda que la borsa de treball per a contractació de personal es va constituir amb caràcter temporal i es va fixar un temps de 18 mesos de vigència.

Acabat aquest termini, el CSIC havia demanat al Ministeri d’Administracions Públiques una nova autorització o una pròrroga de l’existent. «Fins que no es rebi l’autorització corresponent, a partir del 31 de desembre no es tramitarà cap sol·licitud de contractació per a la borsa de treball del CSIC», s’explica a la circular.

Només se seguiran tramitant les sol licituds de contractació anteriors a aquesta data i que estan en l’actualitat en tràmit.

6 respostes a “Crisi profunda a la recerca espanyola”

 1. a 14 gen. 2011 a les 12:35 José María

  Estem fatal. Com a mínim es salvaran les JAE-Doc (postdocs del CSIC), que fan servir contractes en pràctiques i no per obra o servei.

  Fa 2 ó 3 dies es van convocar els postdocs del ME, aquells que no es convocaven des d’abril de 2009. Encara no m’he llegit la convocatòria, però segons m’han dit deixar un any en blanc no era prou, i han reduït les places de 350 a 250…

 2. a 14 gen. 2011 a les 1:53 Mauro

  Fins on tinc entès, la borsa de treball del CSIC tenia com a únic objecte establir un procediment únic que evités la multiplicitat de convocatòries unitàries, de manera que el procediment fos més àgil. Evidentment, tenir una relació actualitzada de persones amb els mèrits ja valorats és molt útil pel que fa a l’eficiència i l’agilitat. Que desaparegui aquesta borsa de treball no implica que no es facin més contractacions amb càrrec a projectes de recerca, convenis, etc., sinó que es tornarà al sistema anterior de convocatòries unitàries (amb el que això implica de multiplicació burocràtica per als candidats i per als que han de gestionar la paperassa).

  És a dir, la borsa de treball evitava temes burocràtics com ara la presentació, per part d’un candidat, de tants CV com places volia optar, així com la multiplicació de tribunals que jutgessin els mèrits dels candidats cada cop. Els inscrits a la borsa de treball feien constar en quines àrees volien ser tinguts en compte, i una comissió de selecció valorava els seus mèrits. Una part important de feina, per tant, estava feta d’antuvi, fet que implicava reduir terminis en la mesura del possible. Lògicament, ara el procediment tornarà a ser més llarg i feixuc, però això no implica que es deixin de fer contractes.

  Però, com deia al principi, fins on tinc entès. Salut!

 3. […] però ahir escrivia a Crisi profunda a la recerca espanyola sobre els acomiadaments de la majoria dels investigadors contractats del CSIC. La ministra dirà el […]

 4. a 15 gen. 2011 a les 3:03 Mauro

  La notícia de l’ABC no està ben redactada, i a ben segur que està fet amb tota la intenció (tot i que no és descartable que sigui degut a l’escàs nivell periodístic actual). Quan la redactora escriu “amb la rescissió d’aquest tipus de contractes…” utilitza el terme rescissió malament, ja que no s’està rescindint cap contracte a cap investigador/a (a menys que el contracte hagi arribat a la seva fi i no s’hagi de renovar), sinó que es deixen de fer (no “es rescindeixen”) les contractacions a través del mecanisme, que es va implementar per a 18 mesos, anomenat borsa de treball. És a dir, que a partir d’ara les contractacions que s’hagin de fer es faran com abans de l’existència de la borsa de treball, amb convocatòries unitàries. “Rescindir un mecanisme de contractació” no és el mateix que “rescindir els contractes”, cosa que hauria de saber la redactora N. Ramírez de Castro.

 5. a 16 gen. 2011 a les 11:34 enriccanela

  José Maria,
  Tal com anaven les coses ja temíem que es perdessin les convocatòries. Es van publicar el 28 de desembre, pobres, sí, però s’ha mantingut. Veurem com continua la cosa.

 6. a 16 gen. 2011 a les 11:39 enriccanela

  Mauro,
  Òbviament si és com dius la cosa no té res a veure. Eliminar les borses de treball no és en si mateix ni bo ni dolent. Jo sóc contrari a aquestes borses que estan dominades pels sindicats. Si estic a favor de bases de dades de currículums però no de borses.
  Si això és com dius el que passa ´`es que el redactor, més que mala llet política, el que té és incompetència total.
  Clar, jo no tinc coneixement suficient del que passa allà, ara no entenc ni sé perquè s’ha fet.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació