Cristina Garmendia fa unes declaracions on exposa algunes de les coses més immediates que han de succeir en els propers mesos en el sistema d’R+D+i espanyol.

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, espera que la futura normativa de Ciència, Tecnologia i Innovació, ara en fase final de la seva tràmit parlamentari, sigui aprovada aquest mes de març i amb ella, la desaparició de l’estatus de becari al començament de la carrera científica dels investigadors, a partir de 2012. Ha especificat que la supressió d’aquesta primera escala científica dependrà de la tramitació parlamentària, ara en curs, perquè l’avantprojecte de llei i al que recull a partir de 2012. És més, ha aclarit que, si s’aprova com a tal, tindrà efecte a partir d’aquesta data perquè moltes de les convocatòries són de caràcter plurianual.

Respecte a la futura Agència Estatal d’Investigació, dissenyada com a agent de finançament i gestió dels programes en el projecte de llei, Garmendia ha mostrat el seu desig que sigui aprovada per a finals de 2011 o principis de 2012. Ha detallat que la creació d’aquesta suposarà la conversió d’una de les direccions generals del ministeri en agència, de manera que el seu departament seguirà treballant en les polítiques en matèria de R+D, però no gestionarà de manera directa els pressupostos.

En matèria de governança del sistema científic, recollida tant en el projecte com en les més de 450 esmenes que s’han presentat a la normativa, Garmendia ha indicat que és responsabilitat de tots tenir una estratègia científica alineada entre les 17 comunitats autònomes i la Unió Europea.

Dins del paquet d’esmenes presentat pels nacionalistes bascos, destaca una que demana el reconeixement en la Llei de la transferència de la R+D+i a Euskadi, que el projecte no recull. En aquest sentit, la màxima responsable de Ciència a Espanya ha subratllat que tant CiU com PNB, que compten amb aquestes competències autonòmiques, estan treballant i mantenen un respecte absolut.

A més, ha indicat que si Espanya vol ser eficient en captació de recursos i guanyar llocs en competitivitat necessita d’una major coordinació però amb respecte a les competències autonòmiques. Ha insistit que estan treballant amb la ferma voluntat d’avançar cap a una estratègia que estigui alineada i, a més, amb els grans reptes europeus.

D’altra banda, ha recordat els reptes en matèria d’innovació que preveu Espanya per al 2015: incrementar en 6.000 milions d’euros la inversió privada en R+D+i, incorporar 40.000 noves empreses (de nova constitució i empreses que ja existeixen que entren en el perímetre de la innovació), així com 500.000 llocs de treball de mitja i alta tecnologia. A més, ha destacat que el 2010 s’han aconseguit màxims històrics gràcies a l’aportació singular d’alguns mecenes espanyols.

S’han rebut dues actuacions de mecenatge que probablement de forma unitària hagin estat les més grans d’Europa i això és una cosa que s’ha donat, i s’ha donat a Espanya, i s’ha donat dues vegades en el mateix any. I això ho hem de donar suport, s’ha apreciat, alhora que ha assenyalat el seu desig perquè la Llei de Ciència reculli una normativa de mecenatge que afavoreixi aquest tipus d’aportacions.

Pel que fa als pressupostos generals de l’Estat (PGE) aprovats per al present curs 2011, Garmendia ha emfatitzat que, tot i la crisi econòmica, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi decidit mantenir les capacitats de recerca plenament operatives.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació