Enric I. Canela

El tomàquet, ben comú a la nostra dieta, conté molts productes beneficiosos per a la nostra salut. Un dels avantatges dels components del tomàquet és que pot evitar anormalitat del metabolisme dels lípids.

Fins ara no se sabia ben bé com funcionaven alguns dels productes. Un treball (Kim. YI, Hirai. S, Takahashi. H, Goto. T, Ohyane. C, Tsuge. T, Konishi. C, Fujii. T, Inai. S, Iijima. Y, Aoki. K, Shibata. D, Takahashi. N, Kawada. T, “9-oxo-10(E), 12(E)-octadecadienoic acid derived from tomato is a potent PPARa agonist to decrease triglyceride accumulation in mouse primary hepatocytes“, Molecular Nutrition & Food Research, Wiley-Blackwell, DOI 10.1002/mnfr.201000264) demostra que l’àcid 9-oxo-10(E),12(E)-octadecadienoic és un potent agonista de PPAR α (peroxisome proliferator-activated receptor α agonist) que augmenta la degradació dels àcids grassos i per tant disminueix l’acumulació de triglicèrids als hepatòcits.

Aquest àcid del tomàquet disminueix la dislipidèmia que és causada per l’acumulació de lípids com el colesterol o els greixos al plasma.

Els estudis s’han fet a ratolins.

Aquests fets prevenen la diabetis, l’obesitat i la malaltia cardiovascular.

Què podem dir? Mengeu força tomàquet madur, si pot ser de proximitat. És boníssim, té licopè, un extraordinari carotè amb propietats antioxidants.

4 respostes a “Els tomàquets i la disminució dels triglicèrids”

 1. a 25 jul. 2011 a les 6:35 David

  Hola
  un excés de tomàquet, pot provocar uns índexs alts d’àcid úric?
  Gràcies.

 2. a 25 jul. 2011 a les 8:34 Enric I. Canela

  David,
  Res, té un ridiculesa de substàncies susceptibles de produir úric. Hi ha qui diu que té oxàlic que produiria pedres al ronyó. Res tampoc en té.
  És un fantàstic aliment.

 3. a 21 des. 2012 a les 10:34 Margalida

  He llegit que el tomàquet es un antagonista de la calç, per això les persones amb descalcificació, millor si moderen el seu consum.Es veritat?.Gràcies

 4. a 24 des. 2012 a les 8:11 Enric I. Canela

  En tot cas caldria evitar prendre un complement de calci amb tomàquets, però jo no deixaria el tomàquet que té moltes virtuts.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació