A Índia en espanyol


Enric I. Canela

Llegia que Índia a és la segona potència mundial en enviament d’estudiants internacionals de grau, només avançada per la Xina. La importància exportadora de l’Estat asiàtic en aquest sentit és tal que en el curs 2009/2010 més de 104.000 joves universitaris indis van decidir cursar els seus estudis fora del seu país. No obstant això, Espanya no és una referència per a ells: només 198 estudiants indis van acudir per a realitzar algun grau o postgrau en el nostre país l’any passat, enfront dels 85.587 que ho van fer als Estats Units o els 23.833 del Regne Unit. Per canviar aquesta tendència, la Fundació Universidad.es – institució que promociona el sistema universitari espanyol en el món -, amb el suport de l’Institut Cervantes de Nova Delhi, ha decidit organitzar a la capital del país una fira de centres d’ensenyament superior durant els propers 19 i 20 de febrer, a la qual assistiran 19 universitats espanyoles com la Complutense de Madrid, la de Salamanca, la Pompeu Fabra o la de Sevilla, entre altres. “Aquesta fira és una aventura, però no és per res un pla desgavellat. Molts països europeus fan el mateix des de fa temps, i de fet alguns centres tenen oficines permanents instal allà, i era el moment de començar a posicionar les nostres institucions en el mercat de l’ensenyament índia “, assegura Maria Eugenia Noriega, directora adjunta de la Fundació Universidad.es. “S’han fet molts esforços, però Espanya encara es troba lluny d’on podria figurar en el que a atracció d’estudiants es refereix.

Molt interessant. Catalunya al 2003 tenia les condicions per fer això. Havia un programa de postgraus en anglès i els indis volen estudiar en anglès que és la llengua culta i que tots els estudiants parlen perfectament. Pràcticament tots van a països anglosaxons. No cien Austràlia i Nova Zelanda però molts hi van (de totes formes noteu que de les xifres que hi ha més amunt no quadren gaire perquè la suma dels 198, 85.598 i 23.833 és més gran que 104.000). El programa al que em refereixo és l’IGSOC que havia creat Mas-Colell (veure Roda el món i torna al món, això si tard) i un programa Estudiar a les Universitats de Catalunya (veure La Xina, primer enclavament de les universitats catalanes per captar estudiants d’arreu del món) que el primer tripartit va escombrar.

Segur que els estudiants indis estan entusiasmats per venir a fer estudis en espanyol, perquè naturalment segons l’Institut Cervantes aquests és l’objectiu. La Fundación Universidad.es ja ho diu clar quan obres el web: Estudiar español, conocer España.