Enric I. Canela

Per fi Mas-Colell ha dit coses sobre com pensa, en un futur, abordar alguns problemes de la universitat catalana.

Podem llegir que Mas-Colell ha deixat clar que es planteja revisar el model de gestió de les universitats – inclòs el sistema d’elecció del rector –, cosa que el món acadèmic no ha rebut massa bé. Els primers senyals anaven en el sentit de potenciar l’autoritat dels consells socials,que podrien fins i tot elegir el rector. Ara Mas-Colell ressuscita el model de patronat que regia la Universitat Autònoma de l’època de la República.

“El secretari d’Universitats i Recerca està dialogant amb les universitats i ens plantegem la qüestió de la governança sense que cap tema sigui tabú. Hauríem arribar a una posició catalana consensuada. Si ho aconseguíssim, tindríem molta força per liderar un procés d’àmbit estatal que permetés replantejar aspectes molt tancats de la LOU”.

L’objectiu és “una posició consensuada, ferma i específica, no fluixa i que es fixi en models tradicionals i europeus”. “Permeti’m ser polèmic”, afegeix, “es demana tenir en compte les tradicions, la tradició catalana. La de veritat, la de la Universitat Autònoma de Barcelona de l’època de la República, seria de patronat. La segona és que penso que la primera autoritat de la universitat ha de seguir sent el rector i ha de ser un acadèmic de perfil profundament universitari”.

Mai Mas-Colell no ha tingut problema en ser polèmic.

És evident que un model com el de la Universitat Autònoma de la República seria més que acceptable. El que m’amoïna és veure com la PIMEC emboliqui la troca. No sé que han dit aquesta vegada però si mantenen el nivell, alguna bajanada. Les empreses catalanes, la majoria, tenen problemes prou importants com per dedicar-se als problemes dels que, amb tota la modèstia, tenen molt més reconeixement internacional que ells. Si agafen l’INNOVATION UNION SCOREBOARD 2010 (The Innovation Union’s performance scoreboard for Research and Innovation) que es va publicar el dia 1 potser veuran alguna coses que els poden ajudar a dedicar els seus esforços a alguna altra cosa més productiva. Quina mania té la gent de voler endreçar la casa dels altres i tenir la seva feta un fàstic.

Una resposta a “La universitat i el seu model: Mas-Colell i la PIMEC”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by reagrupamentpv, enriccanela. enriccanela said: Enric I. Canela » Blog Archive » La universitat i el seu model: Mas-Colell i la PIMEC: http://bit.ly/dFE9ds via @addthis […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació