Enric I. Canela

Mas-Colell no vol ni parlar de pujar les matrícules acadèmiques, que ara cobreixen, depenent de les carreres, entre el 10% i el 20% del cost real dels estudis. Això no sé si ho ha dit Mas-Colell o el diari. No és cert. Cobreixen aquest percentatge, però de la despesa corrent total de la universitat en la que està tot el que la universitat dedica a recerca, que és molt. Podríem dir que els estudiants paguen entre el 20% i el 40%.

Diu: “Jo no plantejaria modificacions en les matrícules dels graus”, explica, “però vull fer constar que el 10% de reducció de despesa que li tocarà a la Universitat quedaria cobert només que el 6% o 7% dels estudiants paguessin el cost real de la matrícula “. “Ho faig constar”, precisa, “perquè es vegi la situació, però no proposo cap modificació en les matrícules, almenys en la primera. Amb les repeticions hauríem de ser estrictes. I he dit que no pujaria les matrícules dels estudis de grau, però amb els màsters professionals hauríem de deixar que cada universitat posés les seves taxes com li semblés, perquè pogués definir la seva oferta i competir “.

Atenció, no parla dels màsters per fer la tesi doctoral, parla dels professionalitzadors. Aquesta opció ja es va plantejar fa temps a Madrid, que és on manen pel que fa als preus públics, i es va descartar per por. La majoria estava més o menys d’acord (rectors i comunitats autònomes) però feia por.

Jo particularment crec que amb graus de quatre anys no es pot subvencionar el màster professionalitzador. Si el que serveix per a la tesi doctoral, que hauria de ser diferent, i el que cal, obligatòriament, per ser mestre.

Com sempre, la gent d’ICV fa demagògia. Laia Ortiz vol saber si el conseller creu que l’accés a l’educació superior s’ha de guiar pel criteri de la igualtat d’oportunitats independentment del nivell de renda així com també si han valorat des de la conselleria l’impacte de l’augment de les taxes universitàries sobre la formació dels i les joves. Esclar que el conseller ho creu i que ho ha valorat tot.

La diputada ha recordat al conseller que l’espai europeu d’educació superior ja ha significat un augment de costos pels estudiants i dificulta les possibilitats de compatibilitzar feina i estudis. Aquesta mesura encara és més injusta i inoportuna en època de crisi on molts joves veuen l’oportunitat per formar-se millor, ha lamentat Ortiz, per la qual cosa emplaça el conseller a explicar quines mesures duran a terme per garantir l’equitat del sistema d’accés a la universitat.

La Sra. Ortiz no deu saber que el cost d’un curs és el mateix i que el que cal reclamar són beques justes d’una vegada. Aquest és el problema autèntic.

5 respostes a “Les matrícules dels postgraus”

 1. a 06 febr. 2011 a les 6:34 Declaracions de Mas-Colell | Q

  […] criteris econòmics. I el sistema de beques “justes”, com comenta per exemple l’Enric Canela, no em convenç en absolut. Les beques mai seran del tot justes, són les primeres que cauen quan […]

 2. a 07 febr. 2011 a les 1:50 José María

  Parlant dels postgraus, no recordo si va parlar/és coneixedor de l’enduriment dels préstecs per a màsters i doctorats que va ordenar el ME al desembre… http://groups.google.com/group/drecerca/browse_thread/thread/ebc4a2a6d6107027

 3. a 07 febr. 2011 a les 9:18 Enric I. Canela

  Jo´se Maria,
  No, no havia vist això, però no ho entenc.
  El BOE del 2009, el link que em passes, diu interés o%, després hi ha uns links al ministeri que parlen d’interès ICO. Quina ordre canvia l’interès?

 4. a 07 febr. 2011 a les 12:23 José María

  Hola,

  Sembla que cal pitjar a “- Show quoted text -” (o text similar / traducció), en el primer missatge, per veure el correu original (reenviat de la llista estatal), amb l’explicació i l’enllaç a l’ordre. El correu original està a original està a http://es.groups.yahoo.com/group/precarios-estatal/message/47296 , i el link directe a l’ordre ministerial és http://www.boe.es/boe/dias/2010/12/18/pdfs/BOE-A-2010-19475.pdf .

  Perdó per la confusió!

 5. a 07 febr. 2011 a les 7:57 Enric I. Canela

  José Maria,
  Molta gràcies. Senzillament: una vergonya. No ho sabia.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació