Enric I. Canela

Ahir es va publicar l’esperada nova normativa sobre el doctorat, el Real Decreto 99/2011, de 28 de enero, por el que se regulan las enseñanzas oficiales de doctorado.

Cal llegir-se’l amb calma i veure quins són els seus efectes. Hem tingut moltes versions a les mans amb canvis notables entre elles i aquesta versió final, naturalment és diferent de les anteriors.

Una primera lectura demostra que es tracta d’un decret que barreja principis bàsics i reglament detallista, una cosa òbvia en l’administració espanyola que no fa més que dificultar d’una manera inversemblant qualsevol canvi. Tan fàcil que seria donar unes normes bàsiques i deixar que les coses es desenvolupin.

La segona consideració és que la normativa de doctorat és com les lleis d’educació, tothom vol fer una de nova i només fan que embolicar les coses sense millora. En aquest cas, la complexitat augmenta encara que hi ha bones idees. El proper govern espanyol tornarà a modificar-lo.

Hi ha coses, com la composició dels tribunals, que han comportat lectures diverses entre nosaltres. Per exemple diu a l’article 14.2 “La totalidad de los miembros que integren el tribunal deberán estar en posesión del título de Doctor y contar con experiencia investigadora acreditada. En todo caso, el tribunal estará formado por una mayoría de miembros externos a la Universidad y a las instituciones colaboradoras en la Escuela o programa.” Avui al Consell de Govern hi havia qui interpretava que aquesta majoria no han de ser membres del professorat universitari, altres que pensem que no poden haver escrit una bestiesa d’aquesta magnitud i que vol dir de la universitat a la que correspon el programa. Amb tot, no sé sap mai, esperem aclariments.

Fer que les tesis es facin en tres anys no és massa raonable. El temps normal per gent amb ajut econòmic (dedicació completa) és de quatre anys més uns mesos de torna, entre quatre i cinc. Potser podríem dir que uns tres i mig de feina de recerca i la resta d’escriptura. Entre que s’acaba la recerca, es fa l’escriptura i els tràmits administratius passa un cert temps.

Ens esperen, altre cop, moments de canvis, crear estructures sense diners, etc. Una llauna. Cada vegada és menys agraït tot plegat.

3 respostes a “El nou decret de doctorat ja ha arribat”

 1. a 12 febr. 2011 a les 4:47 José María

  A la Universitat on cursa el programa, al ME tenen el do d’escriure malament, ja va passar amb l’anterior. I això voldrà dir més viatges per als tribunals, que com moltes altres coses ja ens diran com es paguen…
  Quant al temps del doctorat, jo crec que depén. Si a) el màster és de 2 anys, ó b) el màster és d’un any i ja es col·labora amb el grup on es farà la tesi, aleshores estar escrivint la tesi ~ 3 anys després d’haver acabat el màster crec que pot ser factible si tothom es posa les piles, es proposa un volum de feina doctoral proporcionat i responsable (conec doctorands que han acabat la tesi amb més articles de primer quartil dels que tenia el seu director quan va arribar a catedràtic) i es cobra puntualment des del primer mes. Ho fan a altres països europeus, no veig perquè aquí no hi podem tendir. El que no pot ser són tesis de 7 anys (tenim facultats on els bons doctorands empalmaven FPU amb ajudantia), i menys si el problema és de volum i no de quantitat (recordo que, quan van començar les homologacions de títols de doctor a la universitat, alguna comissió deia que arribaven tesis que estaven bé de qualitat però que a la facultat no es defensarien perquè eren minces com un DEA…)

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Josep Ribas i Coll, enriccanela. enriccanela said: Enric I. Canela » Blog Archive » El nou decret de doctorat ja ha arribat: http://bit.ly/gfZMiW via @addthis […]

 3. a 12 febr. 2011 a les 10:24 Enric I. Canela

  José Maria,
  Jo ho interpretava així, però algunes persones deien que no. No podien estar tan equivocats al ME. Està molt mal escrit. Si et fixes, la distinció entre universitat genèrica i particular no es fa per majúscules, com hauria de ser, perquè a vegades estan amb majúscula i a vegades amb minúscula.
  Respecte al temps. Sí. Si entren mentre quan acaben el grau i fan el màster combinat amb el laboratori sí. Segur que es pot fer.
  A cas anostra el temps que estan coincideix amb el de la beca però la beca de 4 anys fins ara agafava ja el màster. El que no pot ser és això dels 7 anys.
  La veritat és que no crec que al meu departament tinguem cap problema.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació