Enric I. Canela

Llegeixo que la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha assegurat que aquest any es mantindran totes les activitats del Pla Nacional d’R+D+i que són competència del seu Ministeri, en haver-li donat prioritat en matèria pressupostària per donar resposta a les necessitats del país.

Segons la ministra, el pressupost del Ministeri de Ciència i Innovació només ha baixat un 0,77%, quan el descens mitjà ha estat del 12%, encara que ha reconegut que sí que ha baixat la funció 46 de R+D+i que fa que el col·lectiu d’investigadors es vegin afectats per mesures que també concerneixen a tots els funcionaris. ES refereix a la baixada salarial.

Cristina Garmendia ha dit que els organismes públics de recerca i el mateix Ministeri s’han vist afectats per una política d’ajust en la despesa corrent, com no podia ser d’altra manera, i hem baixat aquestes despeses, que és on s’explica la baixada principal.

La ministra ha admès que efectivament la crisi afecta tots els col·lectius i cap vol estar dins de la crisi, però ha ressaltat que en relació als pressupostos generals de l’Estat de 2011 el govern espanyol i després el Parlament espanyol van decidir excloure el Ministeri de Ciència i Innovació de l’ajustament pressupostari.

Garmendia ha sortit així al pas d’unes declaracions del president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), Joan Guinovart, que havia advertit que els fons de recerca havien caigut a nivells de 2007, a més de qualificar de malalt a l’ sistema científic espanyol. En parlava l’altrte dia a La COSCE demana urgència en la creació de l’agència estatal de recerca.

La titular de Ciència i Innovació ha manifestat que amb els pressupostos per al 2011 es mantindrà a més l’estratègia estatal d’innovació en el mateix nivell, cosa que ha considerat una gran responsabilitat per a la comunitat científica. Ha indicat que el govern espanyol ha decidit posar a la ciència al capdavant de la societat, però no per sobre d’ella, ha asseverat la ministra, que també ha anunciat que està previst crear una Agència Estatal d’Investigació, segons recull el projecte de la futura llei i com sap la COSCE.

Garmendia ha assenyalat que el seu ministeri està treballant amb molts col·lectius científics i que alguns d’ells han fet grans aportacions al que haurà de ser l’Agència Estatal d’Investigació, en ser un compromís de l’Executiu i estar en la llei que està pròxima a acabar la seva tramitació al Parlament.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació