Coello seguira


Enric I. Canela

Llegeixo que la secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat vol llançar un Pacte per la Governança universitària per forçar una reforma de la Llei Orgànica d’Universitats (LOM-LOU) estatal des de Catalunya. Jo més que forçar una reforma, forçaria la derogació i transferència de totes les competències, inclosos cossos estatals de professorat. Mentre la universitat depengui de normes homogeneïtzadores i que evitin l’exercici de l’autonomia no hi ha res a fer.

En una entrevista a Europa Press, el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha explicat que el Govern.

Castellà proposarà a l’Associació d’Universitats Públiques (ACUP) i la resta d’agents educatius una reflexió al llarg d’un any per a l’elaboració de un document consensuat sobre el model de governança que ha de regir la universitat. Diu que les conclusions finals volem que puguin arribar a un acord global i establir el model català de governança. Diu també que aquest seria un primer pas per a plantejar a nivell estatal un canvi de model.

Castellà explica que sobre la petició de cessament del president del Consell Social de la UB, Joaquim Coello, aprovada pel claustre, el Govern ja ha decidit: “No ho cessarem perquè seria una crisi institucional”. I té raó Castellà, no es pot cessar a un president de Consell Social per una petició com la que va fer el Claustre. Sense una petició tan esperpèntica potser l’haguessin substituït. Ja em vaig referir al que pensava sobre el Claustre a El valor del Claustre, la petició de dimissió del president del Consell Social i la feina que tindrà ara Artur Mas.

Per Castellà si alguna virtut té el Consell Social és la separació de poder, i encara que és molt important l’opinió del claustre no és la seva competència cessar Coello. Torna a tenir raó. Aquestes coses es discuteixen abans en privat. Fer aquella petició dies abans del canvi de Govern mereix un consideració especial.

Diu Castellà que el Govern ha decidit que la presidència de Coello segueixi després d’haver-me entrevistat amb el rector, Dídac Ramírez, i amb Coello, ja que tots dos han manifestat la voluntat de reconduir la relació. Bé, jo en el lloc de Castellà tampoc hagués avalat la substitució, encara que hagués estat convençut que convenia. Les formes s’han de complir.

Dit tot això, li toca al Govern agafar el toro per les banyes. Malgrat vulguin reconduir relacions i tot això, les millors vies per que les universitats vagin bé són unes altres.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació