Enric I. Canela

Sembla que l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la secretaria d’Universitats i Recerca es reuniran aviat. Avui a la UB, l’ACUP ha presentat un Pla d’actuacions amb projectes per millorar el sistema universitari. Per cert, en el document que adjunten sobre l’ACUP i els seus programes diu que Narcís Serra és president de Catalunya Caixa. Caldria repassar el contingut.

Dídac Ramírez, president d el’ACUP i rector de la UB, ha dit en roda de premsa que aquesta reunió centrarà el primer debat entre les universitats i el nou Govern sobre la reforma del finançament universitari amb una proposta del Govern que l’ACUP encara desconeix i que haurà estudiar. Mantindran una reunió demà dimecres.

De fet l’anterior Govern havia d’haver elaborat una proposta però no va arribar a presentar-la i la va deixar a disposició del Govern actual. Segons el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, són correctes. Segons sembla una part d ela proposta és augmentar el finançament variable més enllà del 10%. Això ja ho volia Castellà i a l’ACUP també li sembla bé. El punt de discrepància podria estar en el finançament bàsic. Al meu parer, els rectors no acceptarien que el finançament variable afectés a la subvenció necessària per subsistir.

Castellà va manifestar fa uns dies la seva voluntat de fer pagar més als repetidors – subvencionant en menor proporció la seva carrera -, així com deixar més marge a les universitats per cobrar les matrícules.

Les universitats públiques catalanes exigiran més diners davant la insuficient finançament actual, tot i ser solidàries amb la crisi, i que, sobretot, els retalls que es practiquen ara no es consolidin fent pressupostos més baixos en un futur.

Dídac Ramírez ha remarcat que no se li pot exigir a la universitat que se situï entre les primeres posicions dels rànquings internacionals amb pressupostos que disten molt de les millors, com és el cas de la UB, que compta amb 379 milions d’euros pressupostats enfront dels 720 de la Universitat de Lundt, equiparable a la UB en els rànquings.

L’ACUP també afrontarà aquest any la reforma de la governabilitat, que vol introduir com a modificació de la LOM-LOU, a partir de l’estiu, quan les universitats hauran pogut presentar un primer esborrany de les seves aspiracions. El rector ha explicat que actualment cada universitat ha nomenat un responsable per coordinar el debat internament, i que posteriorment haurà de desembocar en una posada en comú en el si de l’ACUP per elaborar aquest esborrany.

Políticament, el Govern haurà d’impulsar un Pacte per la governabilitat entre els partits polítics que després hauran d’aprovar al Parlament. Ramírez ha assegurat trobar l’ingredient més important de la negociació: la sintonia amb Castellà i amb el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

A més d’aquestes dues reformes universitàries, l’ACUP té previst abordar la internacionalització de les universitats, l’enfortiment de l’autonomia i un estudi de la responsabilitat social de la universitat.

Una resposta a “Demà dimecres, Govern i universitats començaran a parlar de finançament”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Martí, enriccanela. enriccanela said: Enric I. Canela » Blog Archive » Demà dimecres Govern i universitats començaran a parlar de finançament: http://bit.ly/f05h7b via @addthis […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació