Enric I. Canela

Bé, Cristina Garmedia és optimista i Joan J. Guinovart pessimista. La meva opinió és que les propostes i accions de Garmendia són essencialment correctes dins del desastre pressupostari general. M’agradaria saber on seríem sense la seva persistència. Per altra banda, si em queixo de la lentitud amb la que s’estan fent les coses, cas de l’Agència Estatal de Recerca. Això és dolent. Cal recordar que ja es va fer una excepció a l’any 2004 si no recordo malament, per poder-la crear per tràmit d’urgència. Se n’escapen les raons d’aquesta demora. Igualment crec que la cerca de consens en la Llei de la Ciència ha fet que s’endarrereixi massa. No és una excepció. L’estatut del PDI funcionari, que s’havia d’haver aprovar a primers del 2008 encara està pendent. Sobre el pressupost, què hi farem, gràcies que les coses no van pitjor. Jo sempre diferencio govern en conjunt i accions concretes.

Segons Joan J. Guinovat, president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), la ciència espanyola està greument malalta i corre el risc de morir d’inanició.

L’informe que la COSCE sobre els pressupostos generals de l’Estat posa en relleu un descens dels recursos en un 7,38% en termes corrents, el que la situa en l’entorn del 10% en termes constants, si s’afegeix la inflació prevista. El descens és generalitzat tant pel que fa a Ministeris com a Programes.

Pel que fa als ministeris, les retallades més significatius es produeixen al Ministeri de Ciència i Innovació (un 2,74%) i en el Ministeri d’Indústria (un 16,06%). Altres ministeris amb fortes retallades són els de Defensa (un 12,07%) i Sanitat i Política Social (un 49,12%). Pel que fa als OPI (Organismes Públics de Recerca), es registra una caiguda molt significativa, propera al 7% de mitjana, i que pel que fa al 2009 representa un retrocés acumulat de més del 18%.

A l’informe dedicat a l’Agència Estatal de Recerca, la COSCE exigeix la creació urgent d’una agència encarregada del finançament i avaluació de la recerca que tingui com a finalitat dotar el sistema d’R+D+i d’una estructura de funcionament que garanteixi l’avanç de la recerca i de la innovació com un revulsiu per al progrés econòmic i social.

Seguint el model de funcionament d’institucions europees de l’European Research Council, aquest organisme hauria de tenir un gran nivell d’autonomia respecte de les contingències polítiques i un alt nivell de corresponsabilitat de tots els agents relacionats amb la recerca i la innovació.

Per a Joan Guinovart, demorar la creació de l’Agència està fent que perdem un temps molt important, especialment en una època de crisi en la que és més necessari que mai posar els recursos necessaris perquè Espanya no quedi endarrerida dels seus socis europeus.

3 respostes a “Situació de la Ciència dins la crisi, opinions contraposades”

 1. a 24 febr. 2011 a les 9:21 José María

  L’article d’avui a El Mundo, de Garmendia, no crec que sigui massa encertat.

 2. a 24 febr. 2011 a les 11:44 Enric I. Canela

  José Maria,
  No el tinc. No surt al recull de premsa de la UB ni tampoc a Internet.

 3. a 24 febr. 2011 a les 11:51 José María

  M’ha arribat per llista de correu, adjunt (pdf):
  http://groups.google.com/group/drecerca/browse_thread/thread/db5e79d7b34229fa

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació