Enric I. Canela

Llegeixo que el conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha comparegut al Parlament i en el seu discurs inicial de la comissió parlamentària d’Universitats, ha explicat que el sistema de recerca està excessivament fragmentat, de manera que compactar la seva massa crítica permetrà competir a nivell mundial. Per això ha anunciat avui que en la primera etapa de la legislatura es durà a terme una avaluació i anàlisi sectorial dels centres de recerca amb l’objectiu d’estimular la seva cooperació i fins i tot en alguns casos arribar a la concentració. També ha manifestat la seva intenció de retornar la gestió d’aquests centres al sector privat, ja que actualment es viu una situació inestable perquè el sector està desordenat. A més, ha apuntat que la plena integració dels centres de recerca en el sector públic seria enormement perniciosa. Ha dit que el primer problema dels centres de recerca ha estat una tendència expansiva en els últims anys a forçar que la seva gestió s’integri progressivament en la del sector públic i per a ell aquesta tendència contradiu l’esperit fundacional d’aquests centres. Ha assenyalat que el camí és el contrari, que s’ha de definir per la seva tornada a la lògica de funcionament privat i que aquest tema és urgent i es posen de límit aquest 2011 per resoldre’l, amb un punt intermedi de finals de juny. Segurament té raó. En alguns casos les coses no van prou bé i si es funcionaritzen més aniran pitjor.

El conseller ha qualificat de perversió la projecció dels parcs científics de Catalunya, ja que les universitats es van animar a construir aquestes infraestructures per les favorables condicions d’accés dels crèdits i subvencions de l’Administració. El resultat ha estat que la facilitat ha generat un excés d’endeutament que en les condicions actuals és un problema important. Ha dit que cal aprendre d’aquesta experiència i en el futur fer un ús més prudent del crèdit. Efectivament, sembla que no ha dit que els parcs mai no podran tornar la inversió i els interessos si l’administració no hi posa el diners.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació