Fa uns dies Cristina Garmendia, ministra de Ciència i Innovació, va publicar un article a la Tribuna del diari El Mundo. Es titula: Por una ciència de calidad y sin complejos. No l’havia llegit perquè no el trobava enlloc. Avui ho he pogut fer. Cristina Garmendia fa una defensa de la feina que s’ha fet, en un moment de duríssima crisi, per mantenir, més o menys, el pressupost dedicat a la recerca.

Quan un ha estat en un lloc on ha d’administrar recursos i aquests recursos es retallen pateix. Sap que ha de defensar el que ha fet per salvar la situació, el que ha pogut, i sent que no el comprenen els que pateixen la retallada, gran o petita. Entenc a Cristina Garmendia, com entenc a Andreu Mas-Colell a Catalunya. La disminució de recursos de la majoria de ministeris i el relatiu manteniment del de Ciència i Innovació ens ha de, si no alegrar, si conformar.

L’article, correcte i reactiu, reflecteix el sentiment de la ministra sobre la manca de comprensió d’un col·lectiu que veu que les coses són més negres que les que calia preveure. Suposo que ha gratat arreu per poder mantenir els programes. El problema és que si les coses no milloren el mal serà gran. Arriba un punt que és toquen coses que fan inviable no degradar el sistema.

Jo, sense estar content, agraeixo l’esforç d’aquells que fan el servei públic sempre que ho facin bé. Crec que la retallada, subjacent si voleu, era inevitable i és molt menor del que ho hagués estat amb altra persona al capdavant del ministeri. Jo no comparteixo la lloança que van fer-li a Brussel·les a Zapatero. La política lloada, ambiciosa, és, encara, més paraules que fets. M’agrada més la política alemanya de Ciència, però, malauradament, la crisi alemanya no és l’espanyola. Els mals no són d’ara, vénen d’abans. La manca d’estructures sòlides i pressupostos consolidats durant molts anys. De polítiques de muntar i desmuntar, algunes també molt recents, com treure universitats de Ciència i Innovació. Una errada. Malgrat tot, les coses van, en ciència, menys malament que en altres coses. Esperem remuntar.