Enric I. Canela

Joan Rodés professor emèrit de la Facultat de Medicina i un dels científics més citats al món segons l’ISI Web of Knowledge respon a una entrevista que es publica al web de la UB.

Sempre interessant escoltar o llegir el que diu. Agafo dos paràgrafs que trobo especialment adequats.

El problema que tenim aquí, al nostre país, i que no tenen generalment a Europa, és que no hi ha una política postdoctorat (postdoc) adequada. Política de postdoc vol dir que senyors que ja han fet la tesi doctoral s’estan tres anys en un lloc i se n’han d’anar. Per això, la ciència als Estats Units és de molt alt nivell, perquè la faciliten, l’estimulen i l’activen els postdoc. Si el postdoc és molt bo, es queda; si no, se’n torna al seu lloc d’origen. I això a Catalunya ho estem començant a fer en aquest institut (es refereix a l’IDIBAPS) i fem crides a gent de tot Europa que vulgui venir aquí amb un postdoc. Per a quatre places que hi havia se n’hi van presentar cent. Això, si es pogués fer d’una manera més generalitzada, seria molt potent per al país, perquè ens obriríem a Europa.

Si el nostre país vol canviar de model productiu ha d’estimular la recerca i, per tant, la innovació. Si tot està basat en la totxana, no funciona; ja s’ha demostrat. Això és així fins a l’extrem que sembla que es tornen a posar en marxa moviments per estimular altre cop la indústria, que havia quedat relegada, perquè era més fàcil guanyar diners amb la construcció. Jo crec que la indústria moderna és l’alta tecnologia, i Catalunya pot i ho ha de potenciar. I, estem en molt bona situació. Si tota la política, que es posa en marxa va dirigida a aquesta, idea, facilitarà en certa manera, i amb molta prudència, la sortida de la crisi. Si no s’estimula el coneixement, no hi haurà manera.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació