Enric I. Canela

Llegeixo que l’Associació Pol del Coneixement Catalunya Sud, impulsora del projecte Campus d’excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS), ha aprovat aquest dijous la creació de les tres Escoles de Doctorat Temàtiques que entraran en funcionament el curs 2012-2013. Els àmbits seran els de la química, la prehistòria i l’Arqueologia; i es col·laborarà amb altres universitats i centres d’investigació internacionals. És un dels projectes estrella, ha destacat el rector de la URV, Francesc Xavier Grau. A banda, també s’ha acordat l’organització, el pròxim novembre, del primer Fòrum Internacional CEICS que es farà anualment i planteja activitats com ara trobades amb Premis Nobel.

No sé si construirem nous centres sense parets i continguts o realment farem alguna cosa seriosa. Jo em temo que tindrem 40 escoles de doctorat a Catalunya, cada campus en voldrà una tingui o no doctorands. No ho dic per la URV, desconec el pla i per tant seria absurda i injusta una crítica, ho dic pel conjunt. Les escoles de doctorat haurien de poder-se fer quan hi ha gruix i qualitat, mentre ja tenim prou amb una per universitat, la que marqui la llei. Tenim alguns àmbits que la justificarien, però pocs.

4 respostes a “Comencen les escoles de doctorat”

 1. a 08 abr. 2011 a les 5:39 Miquel Solà

  A la UdG hem apostat per una sola Escola de doctorat (http://www.udg.edu/ed/).

 2. a 08 abr. 2011 a les 7:01 Enric I. Canela

  Hola Miquel,
  Crec que ara és el més encertat., de moment. Sembla que a la Ub aniríem per una sopla tot i que penso que potser la Biomedicina podria tenir entitat per fer.ne una d’independent. Valdria valorar-ho.

 3. a 08 abr. 2011 a les 8:12 Jordi

  Les escoles de doctorat temàtiques descansen, com en altres univesritats/clústers del món, sota una sola Escola de Postgrau i doctorat central del CEICS que té àrees d’especialització nomenades escoles temàtiques (no són parets ni totxo) que integraran sota una mateixa estratègia i direcció programes de màster i doctorat temàtics amb aliances internacionals estretes (exemple química,CEICS =URV+ICIQ, Cluster Berlin,…) en els que hi haurà programa comú, dobles titulacions, mobilitat alumnes i professorat, màrqueting internacional comú,…) Bé no és cap invent nou, ja funciona en altres llocs i com bé es diu s’han de fer en allò on hi ha massa crítica i es pot assolir posicionament internacional de primer nivell. Creiem modestament que en química (almenys en catàlisi) en prehistòria i arquelogia el CEICS, convenientment aliat internacionalment pot ser líder i amb això treballarem. Si es pot tenir el suport del program CEI del MEC i el suport de la Generalitat millor que millor.
  Jordi Cartanyà. Director Executiu CEICS.

 4. a 08 abr. 2011 a les 9:28 Enric I. Canela

  Jordi,
  No sabia que hi estaves. Magnífic. Segur que amb la teva experiència això començarà bé.
  La idea que planteges em sembla seriosa i encertada.
  Jo, com volia donar a entendre, res en contra sempre que hi hagi model i gruix. El problema, ho coneixes bé, és quan es comencen a fer escoles arreu, com els postgraus. Si tu tens una, jo també, i així tens una per departament. Ja veuràs que passa a l’Estat en pocs mesos, i aquí se’ns enganxa tot.
  De modestament res, teniu trajectòria en els camps que dius.
  Aquí la cosa està en discussió i probablement es comenci amb una, no sé perquè no hi estic gaire ficat. M’hi ficaré.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació