Avui La Vanguardia publica Los expertos alertan de los riesgos del exceso de suplementos vitamínicos. L’article té a veure amb la publicació del llibre Hot Topics en vitaminas y salud.

L’article explica que no és bo prendre suplements vitamínics ja que un excés pot provocar efectes adversos. Defensa que és suficient prendre una dieta equilibrada dieta rica en fruites.

Malgrat això existeixen recomanacions sobre els valors diaris més adequats que van més enllà i que estan en contínua revisió a l’alça.

Per exemple, s’ha demostrat que els suplements de vitamines C i E són segurs. En el cas de vitamina C fins a 2 g diaris, mentre que en el cas de la vitamina E 1073 mg RRR-α-tocopherol o el sue equivalent.

Cada vegada hi ha més estudis que demostren que la població té dèficits de vitamina D i que les necessitats són superiors a les que es creien fins no fa gaire. Fins no fa gaire es pensava que la vitamina D només era necessària per prevenir les mancances òssies de calci, però ara ja no és així.

En el cas de la vitamina K no sembla que tinguem gaire problemes si anem prenent aliments que la continguin. Els més rics són les bledes i els espinacs. Tampoc sembla recomanable que massa vitamina A sigui adequada però la mitjana de la població pren massa poca.

Un problema, però, sobre el que haig de donar raó als autors és el de l’excés d’àcid fòlic. Un dèficit en dones embarassades pot conduir a un defecte en el tub neural del nadó, però les dades demostren que s’ha fet un gra massa i s’han produït alguns problemes. No és que els suplements siguin dolents, però als EUA fortifiquen els aliments i a sobre donen suplements a les embarassades.

Bé, no faré una revisió sobre totes les vitamines, però si comentar que un problema especialment important és el de les persones grans. Com és lògic mengen menys i com que necessiten les mateixes vitamines i minerals que la resta de les persones, normalment, en ingerir menys aliments prenen menys micronutrients. Al meu entendre sempre és recomanable que aquestes persones complementin adequadament la seva dieta amb els micronutrients.

Per altra banda, molt poques persones fan una dieta realment equilibrada. Quin oli prenen? La fruita ha madurat a l’arbre o a la cambra? El pa i l’arròs són integrals (de debò)? Els dèficits alimentosos són massa grans i l’educació sobre nutrició molt escassa. Potser caldria revisar una mica tot això, les dietes equilibrades sembla que són coses dels llibres però no de la vida que normalment portem.

Amb tot,suposant que la dieta fos equilibrada i que els valors recomanats fossin correctes, la majoria dels suplements vitamínics o de minerals tenen unes dosis tan allunyades dels màxims recomanats que penso que, si hi fos, el risc seria mínim. Més encara, recents treballs estan re-avaluant les dosis perquè els valors màxims recomanats no tenen excessiva base científica.

Això sí, si algú es pren un suc de taronja o de llimona al matí, un plat de tomàquet i algun pebrot vermell, si su plau, que no prengui un suplement de vitamina C.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació