El Senat, per unanimitat, va aprovar la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. No he vist encara el document i no acabo de veure l’abast de les esmenes aprovades.

Les discrepàncies públiques més importants resideixen en la contractació i la carrera investigadora. Els Joves Investigadors han expressat la seva decepció pel resultat. Certament la carrera investigadora no sembla que quedi massa bé. Per altra banda la “precarietat” no queda resolta segons aquests investigadors.

Al meu entendre hi ha dos models,cap queda reflectit en aquesta llei, però jo més que models defensaria sous dignes. Hi ha un seriós problema retributiu i una rigidesa excessiva.

Cada dia que passa crec menys en les lleis i penso que millor seria derogar normes i seguir un model molt més proper a l’empresa.

El dia 13 o 14 la llegirem al BOE i veurem en que queda tot.

4 respostes a “El dia 12 podrem tenir la llei de la Ciència”

 1. a 06 maig 2011 a les 11:15 José María

  Hola,

  Al darrera d’aquesta notícia hi ha la Plataforma, que en bona part són investigadors júnior, que no joves. Han aconseguit que els RyC i els Miguel Servet avaluats positivament tinguin la mateixa consideració que els contractats d’accés avaluats positivament, però no han aconseguit que superar aquesta avaluació sigui mèrit preferent (és mèrit a seques) obligat als concursos de personal laboral, em sembla que tampoc és mèrit obligat als concursos de PDI funcionari, i menys tenure-track (indefinit automàticament després d’avaluació positiva).

  A la FJI estan pendents de poder llegir el text definitiu aprova al ple del Senat (hauria de publicar-se al BOCG abans del dia 12, la versió amb les >40 esmenes introduïdes a la Comissió ja hi és), però sembla que han acceptat una esmena on s’obliga a contractar tot el personal d’investigació (investigadors, gestors i tècnics), amb la qual totes les beques destinades a aquestes figures desapareixeran i es convertiran en contractes. Tot i així, el contracte predoctoral entrarà en vigor cara el curs 2012-2013.

  És a dir, que sembla que algunes coses s’han millorat, però les possibles regulacions de “la carrera” (pre-indefinida) i de l’estabilització no diuen gaire, i en alguns aspectes són clarament més “precàries” que la proposta del primer esborrany del projecte.

 2. a 08 maig 2011 a les 8:22 Enric I. Canela

  José Maria,
  Sé que està Investigació Digna que no són tan joves.
  El compromís el podia donar el Ministeri però no pot obligar a tercers.
  Jo també he entès que aquesta esmena, mig capada, ha estat acceptada, però cal llegir-la en context per veure l’abast.
  Aquesta llei és un mix, no marca una línia.

 3. a 10 maig 2011 a les 5:19 José María

  Hola,

  Ja s’ha publicat al BOCG la versió esmenada al Senat:

  http://www.senado.es/legis9/expedientes/621/senado/621000092.html

  Certament, i anant més enllà de les qüestions de personal, sembla una llei de circumstàncies, que s’havia d’acabar perquè s’havia d’acabar. La ministra no va anar al Senat ni el dia de la seva aprovació.

  Jo segueixo fent la maleta, i cada cop tinc més certesa que no hi haurà retorn.

 4. a 11 maig 2011 a les 6:55 Enric I. Canela

  Hola José Maria,
  Penso com tu. És un pacte. La ministra tenia uns objectius, que podem compartir o no, però ara d’allò queda el que qeda.
  Potser sí que tindràs retorn. El que crec és que d’aquí tres o quatre anys la recerca a Catalunya haurà remuntat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació