Enric I. Canela

L’altre dia escrivia Guerra al CNIO en referència al conflicte entre el seu director, Mariano Barbacid, i el Ministeri de Ciència i Innovació.

Davant el que deia Mariano Barbacid, el Ministeri va fer una declaració. Barabacid responia “Amenaçar a un científic perquè expressa la seva opinió recorda al franquisme”. “Vull fer més recerca.

Ara Mariano Barbacid diu: “Tenim bloquejats 50 milions d’euros per desenvolupar en els propers cinc anys fàrmacs candidats contra el càncer de pulmó”, diu el científic. “Era els diners que dos inversors privats estaven disposats a aportar al nostre Programa de Teràpies Experimentals fins que, al novembre, el Ministeri de Ciència i Innovació va decidir obstaculitzar la iniciativa; el pitjor és que no entenem per què, no té cap sentit “.

Hi ha un embolic sobre informes jurídics i possibilitats de formar una Agrupació d’Interessos Econòmics. El ministeri argumenta que la fórmula escollida per Barbacid per a la injecció de capital privat, una Agrupació d’Interès Econòmic (AIE) entre el CNIO i els inversors privats, està expressament prohibida per la Llei de Fundacions.

La cosa és complicada. Potser el Ministeri té raó sobre la impossibilitat jurídica, però per a qualsevol ciutadà l’argument resulta poc sòlid. Jo crec que sempre hi ha maneres de solucionar, però la meva experiència és que els informes jurídics sempre busquen dir perquè no es poden fer les coses i no acostumen a aportar solucions.

El relleu de Barbacid serà imminent, però les crítiques a la ministra seran grans.

Imagino que passa alguna cosa per sota que no es vol dir perquè la situació em resulta del tot incomprensible malgrat que estic convençut que la fórmula d’Agrupació d’Interessos Econòmics probablement no està prevista o és contrària al que diu la norma.

Una resposta a “No entenc el conflicte del CNIO”

  1. […] escrivia No entenc el conflicte del CNIO i com que segueixo sense entendre que passa em limito a comentar que he llegit un parell de coses […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació