Enric I. Canela

Ahir a UdL va ser investit doctor Honoris Causa Michael A. Savageau, pioner en el camp de la biomedicina i la biologia de sistemes.

Michael A. Savageau és catedràtic al Departament d’Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Califòrnia Davis. El seu treball sobre els principis de disseny que permeten entendre l’evolució de les xarxes metabòliques ha tingut una gran influència en el desenvolupament del treball diari de diversos grups de recerca d’aquest àmbit. A més, les seues investigacions tenen implicacions en moltes branques aplicades, des de la biotecnologia fins a la biologia sintètica i la medicina personalitzada, i han contribuït decisivament en el desenvolupament de tècniques de modelització matemàtica de sistemes complexos.

Va ser apadrinat pel catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa de la UdL, Albert Sorribas, que va destacar la brillant trajectòria acadèmica i els estudis pioners de Savageau en el camp de la biologia de sistemes, va parlar del potencial de la genètica en el desenvolupament de la medicina personalitzada, sobretot pel que fa a l’administració de medicaments segons cada pacient. Tot i així, Savageau va advertir que encara queda molt camí per recórrer en la investigació a fi de poder veure resultats concrets en aquest camp, i més encara, en malalties complexes com ara el càncer.

A la UdL se celebrava el XII Internacional Congress on Molecular Systems Biology del que Savageau és un dels ponents destacats. El congrés l’organitzava, entre d’altres, l’amic i company Alber Sorribas.

Vaig tenir l’oportunitat de conèixer i parlar fa anys amb Savageau, temps en el que començava a treballar en aspectes de la Bioquímica Teòrica, concretament en temes de control de metabolisme. Em va ensenyar coses i em va fascinar. Un gran record d’aquell temps. Aquella recerca la vaig haver de deixar perquè la meva dedicació a la gestió universitària ja no em deixava temps. M’agradaria tornar-hi però ja no és possible.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació