Enric I. Canela

Podem llegir que en la presentació de l’Informe ASEBIO 2010 (Associació Espanyola de Biomepreses) s’ha destacat l’augment de la xifra de negocis del sector biotecnològic, que el 2009 va arribar als 53.152.000 d’euros; el 70,9% més que l’any anterior. També que el nombre d’empreses que realitzen activitats relacionades amb la biotecnologia va ascendir a 1.095 el 2009.

L’ocupació total va sumar 148.648 treballadors el 2009, el 37,2% més que l’any precedent i la inversió interna privada en R+D en biotecnologia va ascendir a 485 milions d’euros el 2009, el 5,4% més. Aquesta xifra és més del doble de la dedicada a R+D en 2005, que arribava als 201 milions d’euros.

El 2010 es van crear 57 noves empreses biotecnològiques. Les regions en què més empreses es van crear van ser Andalusia, amb un 25% del total, i Catalunya, amb el 23%. També durant aquest any es van comptabilitzar 143 aliances, de les quals el 45% es van fer entre empreses biotec i entitats públiques, el 33% amb altres empreses biotec i el 22% amb empreses usuàries.

ASEBIO ha estat treballant en 2010 amb l’objectiu d’aconseguir una sèrie de mesures de millora en forma d’incentius fiscals, dirigides a la R+D+i, per a les empreses de qualsevol sector que inverteixin més del 30% de la seva facturació en R+D i es troben en pèrdues.

Les mesures proposades per ASEBIO es basen en la regulació del pagament anticipat dels crèdits fiscals de deduccions d’R+D+i amb bases imposables negatives, aquestes últimes fins a l’import de la base de la deducció d’R+D, i sense incidir en l’article 107 del Tractat de la UE. Aquest pagament suposaria per a l’Estat una aportació al sector, a partir de 2012, al voltant d’uns 65 milions d’euros a través d’aquestes bestretes. França ja ha adoptat una mesura similar, consistent en la devolució immediata de l’import de les deduccions corresponents als anys 2005 a 2008 encara no imputades a l’Impost de Societats per a totes les empreses que inverteixen en R+D+i.

Els beneficis per a l’Estat espanyol amb la implantació d’aquesta mesura serien immediats, ja que afavoriria la recerca, la creació de patents, les exportacions i ajudaria al canvi de model de creixement econòmic a Espanya a través de la tecnologia i la innovació.

No obstant això, erròniament i malgrat el suport que està rebent el sector biotecnològic del Ministeri de Ciència i Innovació i del Ministeri d’Indústria, el govern espanyol ha decidit no acceptar les esmenes basades en la mesura proposada per ASEBIO presentades per diversos grups polítics, sensibilitzats amb aquesta petició , ni en les lleis abans esmentades ni en els pressupostos generals de l’Estat de 2011. La miopia del govern espanyol assoleix cotes increïbles.

Per segon any consecutiu, les empreses associades a ASEBIO consideren la internacionalització com la seva prioritat per a l’any.

2 respostes a “La Biotecnologia trepitja fort”

  1. a 12 maig 2011 a les 6:14 Jordi

    No entenc que només (poser ho entès malament)es proposin rebaixes de coses relacionades amb RD per empreses biotec. Què tenen que no tinguin les empreses l’agrosector per exemple.

  2. a 12 maig 2011 a les 7:55 Enric I. Canela

    Jordi,
    Cre que la proposta que fan és per a tot. No he llegir l’informe perquè ahir no hi era, però la nota dfiu que la demanda és general, però de totes formes “hi havia un lloro que ndeia: procura per tu i Déu per tots”. Asebio, en principi, parla de tothom.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació