Enric I. Canela

El secretari d’Estat d’Investigació, del Ministeri de Ciència i Innovació, Felipe Pétriz, explicarà el proper 24 de maig a la Comissió de Ciència i Innovació del Congrés què ha passat en el conflicte de finançament entre l’actual director del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), Mariano Barbacid, i el departament que dirigeix Cristina Garmendia.

Així ho han resolt els portaveus de la Mesa de la comissió parlamentària que, però, no han volgut fixar la data de la compareixença de l’investigador al Congrés el mateix dia que Pétriz, de manera que aquesta es decidirà una vegada el secretari d’Estat s’expliqui davant la Cambra Baixa.

Per la seva banda, Mariano Barbacid no vol fer una lluita en solitari per continuar com a investigador al CNIO i busca suports entre els oncòlegs dels grups col·laboratius, entitats com el Grup Espanyol de Càncer de Mama, formats per especialistes per promoure la recerca clínica. Aquests dies hi ha hagut un encreuament de correus entre membres d’aquests grups per decidir si es donava suport a la causa de l’encara director del CNIO davant del Ministeri, però de moment el president de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), Emilio Alba, admet que es tracta una decisió complicada i demanava prudència als seus col·legues per no formar part d’una confrontació que perjudicarà a totes les parts i de rebot a la recerca a Espanya. Diu que han de col·laborar amb el CNIO, independentment de les persones que ocupin els seus càrrecs. Entre els oncòlegs, ningú dubta de la vàlua científica de Barbacid que està fora de tot dubte, però sí de les seves formes. Alba recorda que el comunicat de l’investigador en el qual acusava Ciència de entorpir el desenvolupament de nous fàrmacs contra el càncer de pulmó va ser molt desafortunat.

Tothom marcarà distàncies i dubto que Barbacid trobi gaire suports. Personalment penso que ha tingut molt poca gràcia. La prepotència mai no és bona. A veure que diu Felipe Pétriz de tot plegat.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació