Enric I. Canela

El secretari d’Estat de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació, Felipe Pétriz, ha comparegut davant la Comissió de Ciència i Innovació del Congrés dels Diputats per explicar la situació del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) arran de les discussions entre el Ministeri i el seu antic director Mariano Barbacid.

Felipe Pétriz:

Ha defensat la postura del departament de Cristina Garmendia en el conflicte amb l’investigador Mariano Barbacid.

Ha reconegut l’impacte mediàtic del conflicte i ha dit que en cap moment es va a posar en qüestió el prestigi del CNIO i dels seus investigadors i que la polèmica suscitada entre Garmendia i Barbacid, amb encreuament de comunicats acusatoris inclòs, ha tingut un impacte en els mitjans que pot perjudicar la bona imatge dels investigadors espanyols a nivell mundial, un assumpte que no el preocupa, sinó que l’ocupa i que és el que va motivar la seva petició de compareixença.

Ha demanat que no quedi cap dubte del reconeixement del ministeri, de la ministra, del secretari d’Estat del prestigi del CNIO i dels investigadors que hi treballen i que aquest reconeixement es reflecteix en els pressupostos del ministeri i en què Ciència està realitzant els majors esforços perquè el CNIO tingui la millor solució financera.

Aposta per la discreció en el procés de selecció de director del CNIO, per al qual podria anunciar-se un únic candidat per evitar polèmiques. La nova comissió delegada portarà una proposta el dia 22 de juny i, per experiència, no explicaran el que està fent la comissió i senzillament s’anunciarà la decisió el dia 22 o el dia que s’adopti.

Ha insistit que el CNIO compta amb finançament suficient per desenvolupar els seus projectes de recerca. No obstant, ha puntualitzat que el ministeri de Garmendia comparteix la necessitat de la col·laboració privada en el finançament de projectes científics, així com en els processos de transferència dels resultats de l’activitat investigadora. Per això, des del passat 28 de gener estan buscant alternatives a les agrupacions d’interès econòmic (AIE) proposades per Barbacid. De fet, diu, estan en ple procés de recerca de noves fórmules per accedir a aquesta finançament privat i estudien i a una proposta concret, però que de ben segur respectarà la legalitat vigent.

Ha dit que el CNIO va contractar el passat mes de desembre a una empresa experta en el sector amb l’objectiu de realitzar una valoració inicial del coneixement protegit i els resultats de la recerca, cosa que no es va fer fins ara. En concret diu que es perseguia contextualitzar la capacitat productiva del Programa de Teràpies Experimentals dins de la cadena de valor en general i del seu entorn competitiu, orientar el seu valor i viabilitat econòmica i avaluar l’evolució dels actius del Programa. En l’actualitat, sobre les bases de l’anterior contracte, s’ha llançat un procés de contractació a una empresa per promoure la comercialització dels resultats de les investigacions de titularitat de la Fundació, incloent-hi tant les patents concedides com les sol licituds de patents.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació