Premi a la Neurobiologia


Enric I. Canela

Llegeixo que la candidatura conjunta de tres neurobiòlegs, el nord-americà Joseph Altman, el mexicà Arturo Álvarez-Buylla i l’italià Giacomo Rizzolatti, ha guanyat el Premi Príncep d’Astúries de Recerca Científica i Tècnica de 2011, segons ha decidit avui per unanimitat el jurat reunit a Oviedo.

El jurat explica en l’acta que els concedeix aquest guardó pel descobriment de la regeneració de neurones en cervells adults, un procés conegut com neurogènesi, i les neurones mirall.

Destaca que els descobriments d’aquests tres investigadors es troben entre les troballes més importants de la neurobiologia, canviant la forma d’entendre el cervell des dels temps del professor Santiago Ramón y Cajal.

Els membres del jurat afegeixen que aquestes investigacions obren nous camins per al tractament de malalties neurodegenarativas, com l’Alzheimer i el Parkinson, així com per a la comprensió i possible tractament del autisme. Explica que Joseph Altman va descobrir la neurogènesi en mamífers adults en els anys 60, suggerint que les noves neurones tenen un paper crucial en els processos de la memòria i l’aprenentatge, i afegeix que aquest descobriment dóna suport el concepte de plasticitat cerebral.

El premi, que està dotat amb 50.000 euros i una escultura de Joan Miró.

Un impuls per a tota la neurobiologia, a la que modestament hi contribuïm.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació