Enric I. Canela

Avui alumnes, professors i treballadors universitaris s’han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig contra les retallades del Govern. Amb pancartes com ‘L’educació no es retalla’, ‘Universitat pública R.I.P’, ‘No és un privilegi, és un dret’ o ‘Mas-Colell retalla’t els bigotis’, entre 1.500 i 2.000 manifestants han volgut denunciar l’encariment de les matrícules universitàries i la precarització dels llocs de treball. Davant el Palau de la Generalitat i durant més d’una hora s’han cridat consignes a favor d’una ‘Universitat pública i de qualitat’ i s’ha fet una cassolada contra les retallades. Alguns “indignats” de Plaça Catalunya s’han sumat a la protesta.

Per la seva banda, el secretari d’Universitats, Antoni Castellà, ha contestat als estudiants que s’han manifestat aquest dijous a la Plaça Sant Jaume de Barcelona que no hi haurà rotundament cap afectació a la qualitat docent i investigadora. Ha negat que les retallades arribin als 176 MEUR, com s’ha dit des d’alguns sectors, i ha assegurat que la retallada, com ja es va dir al gener, serà del 10%, el que es tradueix en 144 MEUR menys. Castellà ha defensat que tots els ajustos s’estan acordant mitjançant un debat amb la comunitat universitària que dura mesos i ha explicat que ell s’ha reunit tant amb rectors, com consells socials i representants d’estudiants.

A Antoni Castellà no li toca altre remei que dir el que ha dit, però la retallada no és assumible. Agradi o no es produirà dèficit que, com tothom sap, s’integrarà al dèficit general. Les universitats el faran encara que no ho vulguin i sumarà al de totes les administracions públiques quan es consolidin els comptes. Per altra banda, agradi o no, les retallades afectaran la qualitat docent i de recerca. Em pregunto com ho sap el Govern quan els que estem al “banc de treball” diem que serà així.

Jo no discutiré que el pressupost obligui a fer això i que es doni prioritat a la salut o a l’educació primària i secundària, però el que no puc dir és que això no afectarà a la qualitat universitària. Personalment faré el que sigui per a què no es deteriori, però…

4 respostes a “La universitat sí perdrà qualitat”

 1. a 26 maig 2011 a les 11:15 Jordi

  Completament d’acord Enric, la disminució del pressupost en un sol any és massa gran per no tenir impacte. Per altra banda, sembla que la URV presentarà els propers dies, en un consell de govern extraordinari, un pla que que garanteix, com ha vigut fent en els darrers 12 anys, el dèficit zero per al 2011 i 2012 sense retallar la partida de personal. Llàstima que aquests bones maneres de fer no hagin estat premiades ni motiu de suficient reflexió en el sistema universitari, és sincerament incomprensible.

 2. a 26 maig 2011 a les 11:31 Enric I. Canela

  Jordi,
  Potser sí que es premiarà, encara no s’ha acabat.

 3. a 27 maig 2011 a les 11:16 Claudia

  Hola! Soy profesora de unos cursos a distancia en la UB, aunque vivo en Andalucía. Me parece una verguenza lo que os estan haciendo en Cataluña con los recortes a la universidad y la sanidad. Aunque bueno… creo que en general estamos todos bastante jodidos. A ver si los políticos se dan cuenta de una vez y cambian las cosas!
  Saludos!

 4. a 27 maig 2011 a les 11:37 Enric I. Canela

  Tens tota la raó Claudia. No sé on anem. Jo espero que les coses canviïn, ni que sigui per reducció a l’absurd.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació