Enric I. Canela

Llegeixo que el secretari d’Universitats, Antoni Castellà, ha explicat a Catalunya Ràdio, que el govern d’Artur Mas vol que el nombre de professors universitaris amb plaça fixa baixi del 70% al 40%. Per això, s’ha proposat als rectors que només cobreixin una mica menys de la meitat de les baixes per jubilació dels professors i que ho facin per la vida del contracte i no de la plaça fixa. Actualment, la partida del pressupost destinada a personal suposa el 112% del total de recursos públics que es donen a les universitats quan, segons la llei, no hauria de superar el 90%.

Aquesta notícia requereix molts aclariments. El Govern parla de professors – persones o professors – ETC (temps complet). Per exemple, a la UB hi ha 4.995 professors i amb vinculació a temps complet únicament 2.552. El nombre de professors calculats com a equivalents a temps complet són 3.809.

Del total 2.336 són funcionaris, la resta contractats. Si considerem la relació funcionaris / total, resulta que és el 47%. Si ho féssim respecte als equivalents a temps complet la cosa és impossible amb la legislació actual ja que la llei espanyola exigeix que al menys siguin funcionaris el 50%.

Jo no sé a què es refereix el secretari d’Universitats quan diu que el 70% té plaça fixa. Inclou als contractats LUC? Aquests tenen plaça fixa. La veritat algunes notícies són relativament distorsionants.

I el tema dels diners no és ni de funcionaris ni de contractes. És, senzillament, reduir les plantilles o tenir contractes escombraries. O potser professorat virtual!

2 respostes a “Quines plantilles de professorat universitari vol el Govern?”

 1. a 01 juny 2011 a les 11:52 José María

  A més de la limitació que vostè comenta, l’Article 48 de la LOU també limita la temporalitat a com a molt el 40% de la plantilla docent. No conec prou bé les dades, però em sembla que ara ja estem voltant el 30% en equivalents a temps complert, així que el marge per augmentar la temporalitat el veig força petit.

  Jo crec que el periodista de torn ha confós funcionari amb fixe, i, implícitament, contractat amb temporal. L’única declaració que he sentit a Catalunya Ràdio de veu de Castellà era que “El que estem intentant introduir és un nou model en el qual cada professor que s’incorpori a la universitat, la seva via normal d’entrada sigui la contractual, i buscant criteris d’excel·lència, que vinguin acompanyats per polítiques de compensació molt millorables del sistema actual a través del programa Serra Húnter.”

  Però bé, no seria ni el primer ni l’últim cop que la conselleria expressa plantejaments contraris a la LOU. De vegades em sembla que s’obliden que encara s’ha de reformar, i que potser no tothom pensa com ells.

 2. a 02 juny 2011 a les 7:00 Enric I. Canela

  José Maria,
  Ho he anat a buscar. Ho deia de memòria. Diu el 48 en els punts 4 i 5:
  4. El personal docente e investigador contratado,computado en equivalencias a tiempo completo, no podrá superar el 49 por ciento del total de personal docente e investigador de la universidad.No se computará como profesorado contratado aquienes no impartan docencia en las enseñanzasconducentes a la obtención de los títulos oficialesasí como al personal propio de los institutos de investigación adscritos a la universidad.
  5. El personal docente e investigador con contrato laboral temporal no podrá superar el 40 por
  ciento de la plantilla docente.
  Digués el que digués, amb la LOMLO és impossible.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació