Enric I. Canela

Notícia del 24 de juliol del 2009: Estudian los efectos protectores del mosto frente a la radiación

Notícia del 27 de maig del 2011: El mosto de la uva podría reducir el daño de la radiación en el sistema nervioso

Els protagonistes de les notícies són Juan Pablo Barrio Lerai i Paquita González Sevilla, tots dos de l’àrea de Fisiologia de la Universidad de León i membro de l’Instituto Universitario de Biomedicina d’aquesta universitat (Ibiomed) i Félix Soares, bioquímic, i Edson Ramos de Andrade, físic, ambdós de la Universitat Federal de Santa María, de l’Estat de Río Grande del Sur a Brasil.

Sembla que entre una i altra notícia, que per cert fa servir la mateixa fotografia, hi ha hagut algun avenç significatiu encara que no queda clar. Publicació científica en revistes indexades, em sembla que cap.

El tema és força interessant, des d’un punt de vista d’indústria local. De fet es tracta de determinar els efectes protectors del most del raïm en casos de irradiació, radioteràpia per exemple.

Des de finals dels anys 70 s’estan estudiant diferents formes de radioprotecció tot i que el primer treball que conec sobre la protecció per flavonoides o, en general, polifenols és de l’any 2007 (Assessment by survival analysis of the radioprotective properties of propolis and its polyphenolic compounds). Els autors demostren que la quercetina és el que millor es comporta de tots els assajats. En el cas de la notícia (most de raïm) els autors comproven l’efecte de la quercetina, la rutina,l’àcid gàl·lic, l’àcid cafeic i el resveratrol.

Jo ja els confirmo que trobaran uns bons resultats amb l’àcid cafeic. També els tindrien si en lloc de most fessin servir cebes., tot i que un pot beure grans quantitats de most però cebes…

La cosa està molt clara. Els efectes d’aquests productes com a radioprotectors està relativament establerta. La idea d’un projecte, lligat a l’empresa, que permeti explotar els beneficis del most de raïm, abundant a la regió, és força interessant. Paga la pensa explorar les aplicacions de producte si subproductes naturals propis. A veure si se’n surten.