Enric I. Canela

Llegeixo que el Govern de la Generalitat prepara un augment del 7,6% en el preu públic de la matrícula universitària, la major pujada dels últims deu anys. Catalunya s’acolliria a la part més alta de la forquilla de preus que va acordar la Conferència General de Política Universitària, formada per les comunitats autònomes i el Ministeri d’Educació, per al curs 2011-2012.

Els preus públics dels crèdits universitaris s’apujaran a Espanya com a mínim un 3,6% – l’IPC interanual a 31 de març -, i fins a un màxim del 7,6%. Fonts de les universitats expliquen que la Secretaria d’Universitats i Recerca els ha traslladat la seva intenció d’aplicar aquesta última xifra. A la Secretaria, dirigida per Antoni Castellà, insisteixen que les negociacions continuen obertes i no hi ha res decidit. No obstant això, les universitats públiques donen per feta la pujada de preus i en principi l’accepten.

La notícia segueix dient la rucada habitual que l’alumna paga menys del 20% dels cost real de la matrícula. Això ho diu sense haver mirant cap dada. Espero que aviat s’ensenyin xifres i s’hagin d’empassar aquesta bajanada.

La possibilitat d’una pujada significativa de les matricules condicionada a un augment de les beques és un tema recurrent i polèmic. Uns consideren injust que la societat sufragui la universitat de persones amb diners suficients i que es destini poc a beques, quan el benefici d’estudiar una carrera recau principalment en el propi alumne, a diferència de l’educació obligatòria. Altres argumenten, però, que una pujada de les matrícules perjudicaria a les classes mitjanes, de manera que s’acabaria l’equitat, i a més no solucionaria els problemes de finançament de les universitats.

En aquest sentit, Universitats també ha proposat que un 25% de l’augment dels ingressos de les matrícules es destini a beques. Les terceres matrícules s’han de pagar a més molt més cares – les segones matrícules pugen ara un 50% i les terceres un 80%.

Això de destinat el 25% dels ingressos a beques no s’ho deu creure ningú. Com volen dedicar diners a beques quan hi ha dèficit? Això és una altra bajanada. Queda molt bé dir-ho però és inviable.

Davant la notícia, Antoni Castellà ha dit que encara no hi ha cap xifra perquè el decret “s’està elaborant” i ha afegit: “Si s’elevessin els preus públics, vindria associat per primera vegada a un augment de les beques”. Bé, aviat ho veurem, però ho dubto molt. Els preus els marca un decret, aquestes beques s’haurien d’incloure en el pressupost de cada universitat. Surrealista.

De moment, dilluns al matí mig centenar d’estudiants i professors han boicotejat la inauguració des les obres de fusió de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB. L’acte comptava amb la presència del rector de la UB, Dídac Ramírez, el secretari d’Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, i el seu homòleg del Ministeri d’Educació, Màrius Rubiralta. La protesta ha començat al carrer on els universitaris han tallat durant uns 10 minuts l’Avinguda Diagonal, ocupant els carrers de sortida de Barcelona. Després han entrat al centre xiulant a les autoritats durant el recorregut i han impedit que es fessin els parlaments previstos per donar per inaugurades les obres.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació