Enric I. Canela

Ahir Pablo Artal, catedràtic d’Òptica de la Universidad de Múrcia publicava Universidades, ciencia y ‘ranking’. ¿Somos realmente tan malos?. Es tracta d’una reflexió sobre la posició de les universitats de l’Estat als rànquings internacionals d’universitats.

Un de les coses que diu és: Però l’important d’aquestes dades és simplement constatar que si estem tan malament col·locats en els rànquing és per que produïm una densitat de ciència molt baixa i amb un impacte petit. La meva impressió personal és que una part de les plantilles universitàries a Espanya són productives, i de fet una petita part fins i tot molt productiva, de manera comparable a col·legues en universitats de primera, però malauradament una majoria de personal improductiu enfonsa les nostres universitats inexorablement en els rànquing.

Jo crec que té part de raó, però per opinar cal llegir tot l’article. Jo crec que les millores que proposa: segregació de les parts millors de les universitats per fer algunes més petites i productives, i una gestió més professional, no són suficients. El problema més important és, senzillament, de gestió de recursos humans. Algú s’imagina una universitat britànica, les millor col·locades de les europees, mantenint professorat de poca competència? No, oi que no? Doncs això.

4 respostes a “Sense un canvi en el règim del PDI no hi haurà millora universitària real”

 1. a 09 juny 2011 a les 7:19 Albert

  Tinc relació i admiració per uns quants catedràtics d’aquells que ho saben tot. Ho saben tot perquè van poder estudiar des de joves. Ara, a veure qui m’explica a mi, que sóc associat, dels reals, com es pot viure amb 500 euros i com es pot estudiar. El senyor Pablo Artal, sumit ara en l’excel.lència proposa que els que la tenen pertanyin a altra casta. Ho hauria d’haver proposat quan era de segona divisó. Com pot cobrar una persona 500 euros fent 18 crèdits, 6 menys que un titular? i demanem qualitat? A sobra, mol,ts associats tenen infinitament millors valoracions que titulars. Tu que estàs al dia en podries defensar una universitat de qualitat i dignitat en un post.

 2. a 09 juny 2011 a les 9:13 Enric I. Canela

  Albert,
  Justament l’error està en assumir que els funcionaris som intocables i tenir altra gent contractada a sous infumables per no tenir més funcionaris per manca de diners. Tenim molt funcionari, PDI i PAS, que fa temps que hauria de ser fora.
  Ja faré algun escrit però el problema és de llei espanyola. Al Mas-Colell l’atacaran molt, però la seva filosofia, isi tingués competències ho faria, és eliminar funcionaris i tenir contractats amb una norma que permetès avaluació. Sous en funció de vàlua, etc.

 3. a 09 juny 2011 a les 11:51 José María

  Hola,

  ————

  Albert,

  1) Els associats legals tenen una altra feina a més de la universitat, així que no han de viure amb 500 euros.

  2) Els associats legals treballen a temps parcial. El sou/hora és baix, però encara així és de l’ordre d’un 33% superior al sou/hora d’un investigador predoctoral, que hi treballa a temps complert.

  ————

  D’altra banda, volia assenyalar que en Pablo Artal va ser fa uns anys el gestor del Plan Nacional de Física, cosa que segurament es pot relacionar amb la seva visió global del sistema.

  Quant a la crítica a la qualitat, jo crec que els sistemes espanyols d’avaluació, força basats en els comptatges, fomenten massa la recerca incremental, que assegura publicacions. Es podria dir que s’anima a comportar-se com un funcionari fins i tot abans de ser funcionari.

 4. a 11 juny 2011 a les 6:11 Enric I. Canela

  Jose´Maria,
  El problema està en tots aquells associats ·il·legals”. Les universitats no han complert i ara passa això.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació