Enric I. Canela

Acaba d’aparèixer el treball mRNA Expression Signatures of Human Skeletal Muscle Atrophy Identify a Natural Compound that Increases Muscle Mass (Steven D. Kunkel, Manish Suneja, Scott M. Ebert, Kale S. Bongers, Daniel K. Fox, Sharon E. Malmberg, Fariborz Alipour, Richard K. Shields, Christopher M. Adams; Cell Metabolism, Volume 13, Issue 6, 627-638, 8 June 2011).

Els investigadors han descobert que l’àcid ursòlic, present a la pell de poma, evita l’atrofia muscular, causada entre altres coses per l’envelliment, i incrementa la massa del múscul.

L’àcid ursòlic té altres avantatges com ara mantenir el colesterol i la glucosa a nivells adequats i, en conseqüència, millorar la el sistema cardiovascular. Com diu la dita (i el text americà): An apple a day keeps the doctor away.

L’àcid ursòlic (UA) és un àcid carboxílic d’un triterpenoide pentacíclic. És el component principal d’algunes herbes i medicines tradicionals asiàtiques i és ben conegut per posseir una àmplia varietat de funcions biològiques, com ara antioxidant, antiinflamatori, i anticancerígenes.

De la poma ja n’he parlat: Les pomes i la salut. El problema és que, com recomano sempre, cal prendre-la amb pell, però caldria evitar que els posessin segons quins productes a la pell per fer-les més maques i preservar-les del dany.

Aprofito per reivindicar les medicines tradicionals, tan poc considerades, en les que crec molt. D’això parlaré un altre dia.

3 respostes a “Les virtuts de la poma amb pell”

 1. a 14 juny 2011 a les 11:41 Montserrat Secall

  Felicitats per tots el articles que ens comuniques, m’encantarà que ho facis…….Per a mi, perfecte, m’agrada molt la ciència, la nutrició sobretot ecològica, jo procuro sempre comprar tot ecològic, que en penses, tu ?

  saltacions

 2. a 15 juny 2011 a les 11:12 Enric I. Canela

  Montserrat,
  Moltes gràcies. Costa fer-los perquè m’agrada trobar les cites originals. Jo crec que és millor ecològic. Imagina el que prens si la pell està tractada. Val més treure la mossegada d’un ocell que menjar un pesticida.

 3. […] uns quants anys, al juny del 2011, vaig escriure un petit article que titulava Les virtuts de la poma amb pell, quan se sabien menys coses de l’àcid ursòlic. Aleshores em va interessar parlar de les […]