Enric I. Canela

Llegeixo que el Claustre de la UB s’ha reunit en sessió extraordinària, avui, dijous 16 de juny, per debatre la posició del Claustre enfront de les retallades pressupostàries previstes per la Generalitat de Catalunya. El Claustre ha aprovat per 74 vots a favor l’oposició a les propostes governamentals de retallades als serveis públics i, en concret, a la UB i la resta d’universitats públiques catalanes, i la congelació de les taxes universitàries per al curs 2011-2012. Hi ha hagut 20 vots en contra, 17 vots en blanc i 2 vots nuls.

Podeu llegir la resolució aprovada. Veig que la participació, com passa darrerament, ha estat ridícula. Al meu parer, la resolució servirà de ben poc.

El rector ha demanant un debat serè, amb sentit d’institució i amb punts objectius de consens que permetin sumar esforços i trobar la fórmula que enforteixi la UB com a model d’universitat pública i de qualitat.

El vicerector d’Economia, Gonzalo Bernardos, ha plantejat la proposta d’arribar a un pacte social entre tots els membres de la comunitat universitària, «ja que per a l’equip rectoral la prioritat són les persones i el futur de la Universitat».

Ha quantificat i detallat les xifres de les retallades econòmiques i ha explicat de quina manera condicionen la Universitat. A més, ha afirmat que en la mesura que sigui possible s’evitaran els ajustaments de personal i, en aquest sentit, ha aclarit que no es durà a terme cap acomiadament definitiu. També ha manifestat la seva preocupació per l’estructura de la universitat i s’ha qüestionat si el paper de la universitat pública continuarà sent el mateix quan l’economia es recuperi. Tot seguit ha fet una crida perquè des de la Generalitat de Catalunya es pensi en el futur i es tingui en compte que les retallades que es duguin a terme ens els propers mesos siguin compatibles amb l’educació universitària.

Pel que fa a la situació econòmica de la UB, el Dr. Bernardos ha informat que la Universitat ha perdut una dècada i que la seva economia és equiparable a la del 2001. En total, segons afirma Gonzalo Bernardos: «El deute que té la Generalitat de Catalunya amb la UB és de 71,5 milions d’euros». Malgrat la difícil conjuntura econòmica, la Universitat ha incrementat els ingressos propis (8,2 milions d’euros l’any 2010) i no renuncia a invertir en la millora de les infraestructures de la Universitat, com ara la nova Facultat de Farmàcia, l’ampliació de les facultats de Dret i de Belles Arts o l’aulari de Bellvitge, una de les prioritats de l’equip de govern. Tal com ha subratllat: «La Universitat no es pot aturar malgrat la crisi. Aquestes obres es pagaran mitjançant el dret de superfície».

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació