Enric I. Canela

Llegeixo al web de la Fundació Bosch i Gimpera (FBG) que la UB, a través de la Fundació Bosch i Gimpera, i l’IRB Barcelona han signat un contracte de llicència amb la spin-off IPROTEOS, S.L. d’una tecnologia que s’utilitzarà pel descobriment de nous fàrmacs, més eficients i amb menys efectes secundaris, aplicats al tractament dels dèficits cognitius associats a malalties del Sistema Nerviós Central (SNC) tals com l’esquizofrènia, el trastorn afectiu bipolar i les demències.

L’empresa Iproteos investigarà nous fàrmacs peptídics que bloquegin l’acció d’un tipus específic de component cel·lular, les proteases, íntimament relacionades a la malaltia. Les característiques fisicoquímiques d’aquests permeten tractar malalties de manera específica i selectiva, com els fàrmacs proteics, però a un cost similar als fàrmacs tradicionals. Segons els fundadors, en tres anys podrien tenir un primer pèptid candidat a fàrmac a punt per entrar a fases clíniques.

L’empresa, situada en el Parc Científic de Barcelona, està fundada per Maria Teresa Tarragó, investigadora de l’IRB Barcelona, i Ernest Giralt, coordinador del Programa de Química i Farmacologia Molecular de l’IRB Barcelona i catedràtic de Química Orgànica de la UB.

Justament aquest matí ens ho han explicat al Patronat de la Fundació Bosch i Gimpera. Una alegria i que tant de bo en tinguem més.