Avui 30 de juny un munt d’administratius que treballaven a la UB han estat acomiadats. Ocupaven places interines i personal funcionari, que havia guanyat el concurs, ha ocupat el lloc. No ha augmentat el personal, ha disminuït. És el que ha forçat a fer la Generalitat.

La UB no té diners, segurament no pot fer-hi res. Fa plorar veure marxar persones que portaven molts anys, del meu departament ha marxat una magnífica administrativa que portava deu anys amb nosaltres. Mentre, veiem per la casa algunes persones que són incompetents. Clar, ja són funcionaris. Els acomiadaments discriminen, no per vàlua sinó per situació administrativa. Ja ho sabia però fa plorar.

Evidentment conec més bons funcionaris que dolents, és la veritat, però els dolents no hi haurien de ser.

Les mesures permetran estalviar disminuint la qualitat.

6 respostes a “La injustícia de la funció pública”

 1. a 04 jul. 2011 a les 1:05 jordi

  Enric, en primer lloc lamentar aquest acomiadament, de la teva companya, i tots els altres.
  NO estic d’acord amb el que escrius si un dels missatges és que la teva companya marxa per culpa d’alguns incompetent que s’hi han de quedar. Bé hi eren tots fa un temps. Els incompetents, ho són tant d’incompetents que no poden tenir cap influència sobre aquesta decissió. De fet, pobre gent, un dia s’hi van trobar amb la possibilitat de treballar a la UB i es van dir: ah mira, doncs d’acord!! Ho intenten fer igual de bé aquí com a qualsevol altre lloc on haguessin anat a parar.
  Que no hi cabem tots a la UB? ja fa temps que ens ho volen fer creure. Que no hi ha diners? No, no hi ha diners per malgastar-los !!
  La incompetència que fa mal a tots els aspectes d’aquesta institució està en altres circumstàncies i altres persones, més amunt, dins i fora de la UB.
  I, en el cas dels subjectes, el pitjor és que tant de bó fossin només incompetents, són directament poc ètics, cobards, egoistes, etc…
  És per això que ha marxat la teva companya i tants d’altres. Fem una reflexió més oberta abans de senyalar i voler fer fora als pobres incompetents.

 2. a 04 jul. 2011 a les 6:34 Enric I. Canela

  Jordi,
  Sí i no. Potser la paraula incompetent no és encertada. Potser seria millor dir aquells que no fan la feina i que tenen poc interès en fer més enllà del mínim imprescindible per no avorrir-se massa. Allà on no existeix l’incentiu i només compta l’antiguitat no hi ha res a fer.
  Conec prou la UB com per afirmar que en molts llocs sobra gent i tenir gent de més és ineficiència.
  Per què s’ha arribat a això en la funció pública. No només a la UB. Ho conec a la Generalitat i als ministeris que he conegut. Passa el mateix.
  La resposta és senzilla.

 3. a 05 jul. 2011 a les 7:09 Curiós

  Realment curiosa la universitat. És curiós que gastar 100€ en despesa corrent quan es podria gastar 80€ es pogui justificar com a “inversió per al futur” però al parlar de plantilla ràpidament ens acollim al concepte d’ineficiència.

 4. a 05 jul. 2011 a les 5:36 Enric I. Canela

  Benvolgut anònim,
  Efectivament, la manca de compliment existeix de forma ben clara a la funció pública. Les condicions laborals, exceptuant els investigadors / docents precaris (una vergonya) són bones. El PAS té unes condicions de treball que no trobaria en cap empresa.
  Si mirem la resta de despeses són molt petites en comparació amb la de personal. Només cal mirar el pressupost, que és públic. Ineficiències en la despesa? Tot és millorable, la despesa està molt desagregada i et puc ben assegurar que la gent que la gestiona estira tot el que pot.
  Si tens algun exemple…
  El problema de les universitats, i de la funció pública, està en el personal.

 5. a 05 jul. 2011 a les 11:15 jordi

  El que dius és veritat. Però en el context que ho poses ho trobo demagògic i una falta de respecte. A més, tal i com ho comentes en la última resposta, em fa pànic que pensis així. Digues directament que no cal tenir tant PAS, que ara no es poden pagar tants sous, però no diguis que el PAS de la UB és ineficient.

  Voleu dir que durant els anys ha calgut contractar més PAS per cobrir al PAS ineficient? Coneixes el ratio de PAS/PDI a temps complert de la UB? és dels més baixos de les universitats.

  El PAS de la UB està per servir a la Comunitat el millor que sap i que pot. No té cap funció més i no se li poden atribuir les desgràcies i la decadència de la Universitat Pública.

  El problema greu el teniu ara amb el tema dels Associats, d’aquí el teu inteligent recordatori, que els hi heu promés ‘el oro y el moro’ per a que us facin la feina bruta als Titulars i ara molts hauran de ser acomiadats. Pero, quina culpa tenim el PAS d’això? No ens fem mal entre nosaltres.

  És com si el pilot de l’AVE Toledo-Albacete acusés a la hostesa, la cambrera de la cafeteria i a la senyora que neteja els vagons de cobrar massa i no fer la linia rentable.

  Dit això, estic d’acord amb tu que hi ha un problema gravíssim en la contractació pública, que pot ser causa de moltes negligències i ineficiències. Però que s’han de tractar en un altre moment, entre tots, i no ara, a base de fotre gent al carrer.

 6. a 06 jul. 2011 a les 6:45 Enric I. Canela

  Jordi,
  No dic que el PAS de la UB és ineficient, dic que tota la funció pública és ineficient, inclòs el PDI.
  I en això incloc persones i organització.
  Cap empresa per fer la mateixa feina (i incloc la recerca) tindria tant personal. I en això podem anar diferenciant àrees departaments, conselleries, oficines. Uns funcionaran i altres no. He fet una afirmació general i no pot ser llegida sense considerar que hi ha excepcions. Tu saps millor que jo el que passa a la teva universitat, però estic segur que algú (PDI o PAS) es trauria de sobre si poguéssiu. O no?
  El que és demagògic és dir que tots som bons, servei públic, etc.
  En diferents lloc he parlat dels associats i he dit que era una vergonya.
  Una vegada més vas més enllà d’on dic: El problema greu el teniu ara amb el tema dels Associats, d’aquí el teu inteligent recordatori, que els hi heu promés ‘el oro y el moro’ per a que us facin la feina bruta als Titulars i ara molts hauran de ser acomiadats. Al meu departament, finc allà on tinc competències: tinc dos associats que no són d’incentiu a la recerca (això ja no és cosa meva i ningú els acomiadarà), perfectament justificats i que cobren d’una altra empresa. O sigui legals i sense cap promesa, més aviat al contrari: la cosa està negra ha estat sempre la meva opinió, així els he dit.
  Evidentment el PAS no hi té cap problema sobre això.
  Hi ha un munt de PDI i de PAS, arreu, que no fa la feina. Culpa d’ells? No ho sé, però en una empresa no hi serien. Per què?

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació