El centralisme espanyol


Enric I. Canela

A partir del 30 d’octubre els estudiants de dret que vulguin exercir d’advocats hauran de superar un examen i cursar un màster de continguts, majoritàriament, pràctics. Així ho estableix una llei del 2006 desenvolupada a través d’un reglament del Consell de Ministres i que entrarà en vigor passat l’estiu. S’estableix que els graduats de dret hauran de superar un període de formació especialitzada i un de pràctiques obligatòries incloses en un màster. Finalment, hauran d’aprovar un examen si volen col·legiar-se i exercir d’advocats. Es tractarà d’una prova única per a tot l’Estat i consistirà a aprovar un test i resoldre un cas pràctic. A tots els que ho superin se’ls donarà el títol d’advocat o procurador.

El degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, Pedro Yúfera, ha recordat que fa més de cent anys que s’està reivindicant aquesta formació i que, de fet, ja s’havia detectat des dels col·legis d’advocats que era necessària una formació més pràctica per poder exercir la professió. Per aquest motiu, l’ICAB va posar en funcionament, fa 42 anys, la primera Escola de Pràctica Jurídica d’Espanya.

Un de les coses que destaca és que continuï una absurda professió en el segle XXI com la de procurador. Cal avisar-los que existeix Internet. Ja se sap per a què serveixen el col·legis professionals espanyols, per oposar-se al desenvolupament. Espero que no durin una legislatura espanyola més.

La segona és que l’examen sigui únic a Espanya. Fa anys, molts, els títols de doctor només es donaven a la Universidad Complutense de Madrid, la Central. Alguns enyoren allò.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació