Llegeixo que el Parc Científic Barcelona de la UB ha presentat aquest dilluns Xplore Health, el primer portal europeu que apropa la recerca de ciència biomèdica als estudiants de secundària de tot Europa. És un canal participatiu on els alumnes poden experimentar amb diferents recursos i eines informàtiques els presents projectes biomèdics. Així mateix, facilita protocols d’experiments perquè els museus d’Europa puguin recrear projectes de recerca.

El projecte està cofinançat, a més de per la CE, per l’Obra Social la Caixa i la Fundació Amgen, i ha estat presentat avui davant prop d’un centenar de docents de secundària de Catalunya pel rector de la UB, Dídac Ramírez, i la directora tècnica de difusió del Parc Científic, Rosina Malagrida. També han assistit a la presentació el director general d’Amgen Espanya, Jordi Martí, el director de l’àrea de ciència de l’Obra Social la Caixa, Enric Banda, i el director del Parc Científic de Barcelona, Fernando Albericio.

El consorci europeu que desenvolupa Xplore Health està liderat pel Parc Científic de Barcelona i integrat, a més, per un centre de recerca de la Universitat de Londres, l’European School Net, que engloba més de 30.000 escoles de més de trenta països, i Ecsite, la principal organització europea per a la divulgació de la ciència i la tecnologia que engloba més de 400 centres i museus.

Xplore Health és una finestra oberta a la recerca biomèdica actual perquè estudiants dels diferents països europeus puguin acostar-se al dia a dia dels laboratoris, de manera participativa.

El portal ofereix diferents formats, com experiments virtuals, en els quals els estudiants poden realitzar experiments a Internet, videojocs lúdics i vídeos contextualitzats en l’actualitat científica.

També proporciona als educadors protocols d’experiments, com la síntesi d’un fàrmac contra el Parkinson que s’investiga al Parc Científic de Barcelona, i que ha explicat la investigadora i divulgadora Anabel Molero.

Actualment, el portal ofereix un mòdul temàtic sobre “Com es desenvolupen els fàrmacs”, i aquest mes de juliol es farà públic un segon sobre “La revolució biotecnològica”. Es preveu també publicar altres sobre la genòmica, la malària, la sida, l’obesitat o la salut mental.

El rector de la UB ha considerat que el nou portal compleix amb un dels principals objectius de la universitat, que és difondre els coneixements universitaris i científics i fer-los arribar a la societat, cosa que s’ha aconseguit ara amb aquest canal senzill, atractiu i versàtil.

Podeu accedir al portal. És una magnífica mostra de com es pot acostar la recerca aplicada al estudiants.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació