Enric I. Canela

Avui s’ha publicat UNIVERSITAT I TREBALL A CATALUNYA 2011. Estudi de la inserció laboral de la població titulada de les universitats catalanes, elaborat per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). Recomano una lectura del document als que tinguin alguna responsabilitat a la universitat. O sigui a tothom que tingui a veure amb els estudiants, PDI i PAS.

Diu la notícia L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya ha volgut trencar un tòpic: que els universitaris no troben feina i després d’obtenir un títol passen a engreixar les llistes de l’atur. Per desmentir aquesta creença han aportat xifres que s’ha elaborat amb dades de 16.000 dels 26.000 universitaris que van acabar la carrera el curs 2006-2007.

Les dades revelen que ser llicenciat multiplica per dos les opcions de trobar feina: 8 de cada 10 treballen tres mesos després d’acabar els estudis i 9 de cada 10 ho fan passats tres anys. Ara bé, l’enquesta també posa de manifest que el 45% ja tenia feina abans d’acabar la carrera, que la compaginava amb els estudis, i que, un cop amb el títol universitari al sarró, el percentatge de persones que treballa del que ha estudiat és del 56%.

El document dibuixa altres tendències: la taxa d’atur dels titulats puja -ha augmentat el 3% del 2008 al 8% actual -, el nombre de contractes fixos baixa i els universitaris amb feina estan cada cop més descontents de la seva situació laboral per la retribució o la utilitat dels seus coneixements així com les poques perspectives de millora.

Malgrat això, segons l’enquesta, el 60% dels llicenciats que treballen tenen un contracte fix i el 50% dels que ho fan a temps complet cobren més de 2.000 euros al mes.

L’horitzó laboral, però, no és el mateix per a tots aquells que tenen títol superior. La crisi ha fet forat en algunes professions, mentre que d’altres han sabut evitar-la millor. Per titulacions, on més ha augmentat la taxa d’atur és entre els arquitectes, amb un 17% més de desocupació que fa tres anys, seguits dels enginyers agrícoles i de les filologies. En canvi, els estudis menys tocats per la crisi són Magisteri, Medicina i Odontologia i Química, amb un augment de la taxa d’atur per sota del 2%.

Pel que fa a aquells universitaris que treballen en tasques que no requereixen coneixements superiors, això afecta sobretot els d’Humanitats en un 30%, mentre que entre els que han cursat titulacions de Ciències de la Salut només el 4% fa feines per sota del seu nivell acadèmic.

Jo vull aportar una taula que m’ha semblat de gran interès:

Si jo tingués responsabilitats universitàries d’alt nivell reuniria a uns quants i discutiria la columna “Satisfacció amb la utilitat dels coneixements”. Això és molt seriós.

Seguirem analitzant coses.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació