Enric I. Canela

Llegeixo que el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha obert avui la porta a l’entrada de l’empresa privada a les universitats públiques catalanes per potenciar la seva qualitat i reconeixement, segons ha indicat en el “Fòrum Europa. Tribuna Catalunya”.

El cap de l’Executiu català ha lamentat que mai hagi hagut una universitat pública catalana entre les millors del món i creu que “ens hem de preguntar si les universitats catalanes es poden situar entre les millors amb els pressupostos austers que estem redactant”. En això té tota la raó Artur Mas.

Segons la seva opinió, cal qüestionar-se sobre “si les universitats poden penjar només del sistema públic o s’ha de deixar entrar l’empresa privada”, encara que per això, va admetre, calen canvis fiscals i de mecenatges, per incentivar l’entrada de capital privat.

Em sembla que cap país europeu té universitats privades i molt menys competitives. Per molt que s’esforci el Govern català, això no és EUA. També cal tenir en compte que a EUA hi ha moltes universitats públiques i privades i que si analitzem la mitjana està per sota de la nostra, moltes són dolentes. Potser aquesta notícia estigui treta de consens, però em sembla poc assenyat el que he llegit.

Potser només es referia a potenciar el mecenatge i intentar acostar-nos al model britànic és bona idea però gairebé impossible. Millorar sí és possible.

Amb tot, cal anar en compte amb les declaracions per no encendre més focs quan no està a l’abast del Govern fer-hi res.

2 respostes a “Privatitzar les universitats?”

 1. a 12 jul. 2011 a les 8:43 Estanislau Fons

  Abans de fer aquests brindis al sol, el president hauria de fer una mica de prospectiva i saber quants diners els mecenes privats catalans estarien disposats a aportar a les universitats. Perquè quan algú ha volgut fer una aportació, com la Koplovitz, ja l’ha fet, sense haver de canviar cap normativa. Jo crec que a Catalunya no hi ha diners, o voluntat, o ambdues coses, per fer operacions importants en aquesta direcció.

  I no cal ni parlar de la idea que el capital privat hagi de dur les nostres universitats a l’elit mundial. Això és una bajanada absoluta.

 2. a 13 jul. 2011 a les 6:57 Enric I. Canela

  Estanislau,
  jo crec que alguna cosa més devia dir o està això fora de context. Ho trobo com tu, una bajanada i per això tinc les meves reserves a la notícia.
  Mas no acostuma a dir res que no ho tingui ben clar. No ho sé.
  En tot cas això a Europa està fora de lloc.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació