Enric I. Canela

Un total de 22 centres i unitats de recerca de l’Estat competiran en els propers mesos per obtenir un dels màxim 10 distintius d’excel·lència que el Ministeri de Ciència i Innovació concedirà el proper novembre en el marc del programa Severo Ochoa, en la seva primera edició. Els 22 centres de recerca seleccionats com a candidats són:

En l’àrea de Ciències Físiques i Enginyeries:

 • Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Els seus objectius se centren en l’excel·lència científica en ciències de la computació. Alberga el superordinador MareNostrum, un dels supercomputadors més avançats del món.
 • Institut Català d’Investigació Química (ICIQ). Les tres principals línies de recerca que desenvolupa són la catàlisi, la química supramolecular i el desenvolupament de tecnologies químiques aplicades a les energies renovables.
 • Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE). Els seus objectius són la recerca, la formació i la transferència tecnològica, en relació al desenvolupament i aplicacions dels mètodes numèrics per a la solució de problemes d’enginyeria.
 • Instituto de Ciencies Matematicas (ICMAT). Els seus fins són la recerca matemàtica d’alta qualitat, l’estímul de la recerca interdisciplinar, proporcionar formació pre i postdoctoral internacionalment competitiva i servir d’interlocutor entre la comunitat matemàtica i els sectors tecnològics, industrials i financers.
 • Centre de Referència en Bioenginyeria de Catalunya – Institut de Bioenginyeria de Catalunya (CREBEC-IBEC). Abasta gran part dels àmbits de la bioenginyeria, des de la recerca més bàsica a les aplicacions mèdiques.
 • Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). En aquest centre treballen un total de 250 investigadors de 41 nacionalitats diferents. Ha estat receptor de la major donació de mecenatge científic realitzada fins ara a Espanya (16 milions d’euros).
 • Instituto de Física Teorica (IFT-CSIC/UAM). El seu objectiu és el desenvolupament de la recerca científica de qualitat en l’àrea de la Física Teòrica, així com la participació en la formació de joves investigadors i professionals i en la transmissió de coneixement a la societat.
 • Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). Ha realitzat importants contribucions al desenvolupament de la Física d’Altes Energies, tant en el seu vessant teòric com experimental.
 • Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC). Compta amb dues seus i dos Observatoris en un entorn de gran qualitat astronòmica i en el seu conjunt constitueix l’Observatori Nord Europeu (ENO).
 • Institut de Ciències del Cosmos (ICC). És un centre interdisciplinari que es dedica a la recerca en camps relacionats amb l’astrofísica, la física de partícules i la cosmologia.

En l’àrea de Ciències de la Vida i Medicina:

 • Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC). La seva missió és generar coneixements d’alt nivell científic i dissenyar la seva aplicació per resoldre problemes de sanitat humana i animal, mediambientals i agrícoles, col·laborant amb les empreses i transferint tecnologia.
 • Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC). Constitueix un centre de referència internacional en l’àrea cardiovascular. Els seus tres objectius principals són la investigació bàsica, la medicina translacional i la formació.
 • Consorci CSIC-IRTA-UAB Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG). Desenvolupa la seva recerca en l’àmbit de la genòmica, la biologia molecular vegetal, la genètica d’animals de granja i en el desenvolupament d’aplicacions moleculars útils per al cultiu i la criança de les espècies d’interès agrícola i ramader.
 • Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). Suobjetivo és promoure la recerca multidisciplinar d’excel·lència en una àrea en què convergeixen biologia, química i medicina, fomentar la col·laboració entre entitats locals i instituts de recerca internacionals, a més de proporcionar formació d’alt nivell.
 • Estación Biológica de Doñana (EBD-CSIC). Desenvolupa una recerca multidisciplinar al més alt nivell, i dirigida a la comprensió, des d’un punt de vista evolutiu, de la manera com es genera la biodiversitat, la manera com es manté i deteriora, a més de les conseqüències de la seva pèrdua i de les possibilitats de la seva conservació i restauració.
 • Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL). Treballa en 6 programes de recerca diferents, que abasten una àmplia gamma d’exposicions ambientals (aigua, radiació i contaminació de l’aire) i els efectes de salut (salut infantil, el càncer i les vies respiratòries).
 • Institut de Neurociències d’Alacant (CSIC-UMH). Està organitzat en tres grans unitats de recerca: neurobiologia del desenvolupament: neurobiologia molecular; neurobiologia cel·lular i de sistemes.
 • Centre de Regulació Genòmica (CRG). El seu objectiu és promoure la recerca bàsica en el camp de les ciències de la vida, amb especial atenció en les àrees de la genòmica, la proteòmica i la investigació biomèdica, i en atraure i formar científics destacats a tots els nivells.
 • Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Carlos III (CNIO). Es troba entre les primeres institucions mundials de recerca oncològica i s’ha convertit en un referent mundial en aquest àmbit.

En l’àrea de Ciències Socials i Humanitats:

 • Barcelona Graduate School of Economics. És un institut interuniversitari de recerca adscrit a la UPF i a la UAB, creat l’any 2006 amb l’objectiu de promoure recerca de frontera i educació postgraduada d’excel·lència en economia.
 • Madrid Economics Research Group UC3M. Té com a objectiu la qualitat acadèmica i la investigació de referència internacional en l’àrea d’Economia.
 • Centre de Ciències Humanes i Socials (CCHS). Inaugurat el 2009, engloba a set instituts d’investigació i suposa l’actuació més important que ha realitzat el CSIC al llarg de la seva història en l’àrea d’Humanitats i Ciències Socials.

Els que estan en vermell són catalans, dotze de vint-i-dos. Madrid en té set, i Andalusia, Canàries i el País Valencià un cadascú.

Les candidatures han estat avaluades per tres panells d’experts (un per àrea) de 12 nacionalitats diferents. Entre ells hi ha tres premis Nobel: Samuel Ting (CERN), en l’àrea de Ciències Experimentals i Enginyeries; Robert Huber (Max-Planck-Institut für Biochemie), al tauler de Ciències de la Vida i Medicina, i Roger B. Myerson (Universitat de Chicago) en l’àrea de Ciències Socials i Humanitats.

A veure com acaba.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació