Enric I. Canela

Gràcies a un amic he sabut de la publicació de l’informe: La universitat pública catalana d’avui: dimensió, eficàcia i eficiència. Es tracta d’un document lliurat pel rector de la URV als diputats de la Comissió d’Ensenyaments i Universitat en la compareixença que va fer, davant d’aquesta comissió, juntament amb altres rectors de les universitats publiques catalanes.

El Resum diu:

 1. Hi ha massa universitats a Catalunya?
 2. S’ha anat massa lluny amb l’esforç d’extensió del sistema universitari arreu de Catalunya?
 3. És massa cara la universitat catalana per als recursos públics que tenim?
 4. És ineficaç (no fa prou o prou bé la seva feina) la universitat catalana?
 5. És ineficient en l’ús dels recursos públics?

Totes aquestes preguntes són pertinents sempre, però molt més en moments com l’actual, en el qual els ingressos públics han caigut dràsticament i la demanda de serveis públics no fa sinó créixer. La resposta a cadascuna d’aquestes preguntes es pot buscar de moltes maneres, però les decisions que se’n puguin derivar entre aquelles persones que les hagin de prendre no es poden basar només en corrents d’opinió o confrontacions d’interessos.

En aquest text es busca donar informació; és clar que a partir d’un coneixement i posicionament previ d’un rector d’universitat que coneix el sistema universitari i els contextos espanyol, europeu i mundial en els quals es desenvolupa, però al cap i a la fi, informació i dades completament contrastades i contrastables. Respondre a cadascuna de les cinc preguntes que encapçalen aquest resum, si es vol defugir dels apriorismes, requereix algun sistema de mesura i mesurar-lo. Per a cap de les cinc qüestions —i per a moltes d’altres que se’n poden plantejar— no hi ha un referent absolut, ni nacional ni estatal ni internacional; l’únic recurs quantitatiu amb què es pot comptar és el de situar Catalunya a Espanya, Europa i/o al món en paràmetres socioeconòmics i, a partir de l’entorn en què es desenvolupa l’activitat del sistema universitari català, establir-ne el posicionament.

Amb les dades que es recullen en aquest treball, la resposta a les cinc preguntes plantejades és clarament la mateixa: NO.

He llegit amb atenció el document. És exactament el model d’informació que cal subministrar. Un magnífic document, curt (22 pàgines) i concret. Recomano la seva lectura a tots aquells que estiguin interessats en parlar de la universitat catalana i conèixer-la deixant de banda els tòpics interessats.

Sempre m’agrada recordar que el diagnòstic ben fet és fonamental abans de voler posar remei al problema. La universitat catalana té problemes? Sí, però situem-los en el context i veurem que les coses no són com alguns les volen pintar.

La meva felicitació als que han fet possible el document. Darrere del rector hi ha, segur, un excel·lent equip.

2 respostes a “La universitat pública catalana d’avui: dimensió, eficàcia i eficiència”

 1. a 19 jul. 2011 a les 11:01 Núria Vendrell

  Enric,
  Pot ser que el document del Rector de la URV no hi sigui?. M’agradaria poder-lo llegir.
  Et desitjo un bon estiu!

 2. a 19 jul. 2011 a les 5:27 Enric I. Canela

  Hola Núria,
  L’han canviat de lloc. Ja està resolt. De totes formes, si no et baixa perquè el tornen a canviar, si vas a l’enllaç de dalt que diu resum, el podràs baixar directament.
  Bon estiu i records
  Enric

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació