El CSIC es vol reorganitzar


Enric I. Canela

Llegeixo que Rafael Rodrigo, president del CSIC, ha dit que un terç dels centres del CSIC caldrà tancar-los, un altre terç caldrà millorar-lo i un altre terç ja està en un bon nivell i que això no vol dir que serà necessari tancar 42 dels 128 centres del CSIC de forma matemàtica, sinó que el percentatge s’acostarà a aquesta xifra.

També que el tancament de centres no condueix a una reducció del personal investigador, però sí a una reassignació. Aquest és el camí per aconseguir centres d’excel·lència, la qual cosa no vol dir que tots els centres hagin de ser excel·lents, ja que això tampoc seria bo. Diu que es tracta d’una remodelació a mig termini, no immediata. El tancament no és obligatòriament dolent. Des de fa sis anys, el CSIC ja ha tancat o remodelat prop de 30 centres.

Bé, coses de diners i de politiques. Jo estic una mica fart de tanta excel·lència. A qualsevol cosa li diem excel·lència. Jo em conformaria amb que tothom fes la seva feina ben feta i amb responsabilitat. Bo concentrar-se en algunes coses en les que puguem destacar, però hem de renunciar a crear investigadors en altres àmbits? M’agrada Richard Florida, el considero una ment privilegiada. Veig que estima la dispersió, l’heterogeneïtat científica i el mestissatge creatiu. Enfocar-se massa no és bo. Gestió del caos? Ments disruptives? Crear entorns? No sé, però massa dirigisme no m’agrada. Això sí, el volum d’un centre ha de tenir una dimensió capaç de produir senyal.

2 respostes a “El CSIC es vol reorganitzar”

  1. a 28 jul. 2011 a les 8:26 Cristina P

    Però ens calen experts, de prestigi, dels que porten molt temps i esforç a realment tenir coneixement que cal per innovar i aportar avantatges i avenços aplicables al motor empresarial que ara necessita tant el territori…i postposant tesis que no són tant aplicables a curt termini per treure-hi un rendiment….

  2. a 28 jul. 2011 a les 5:42 Enric I. Canela

    Cristina,
    Efectivament. Els bons resultats s’obtenen quan es combinen la capacitat d’innovació amb el coneixement. Ser un bon investigador no té perquè està associat a ser capaç d’aportar innovació i a l’inrevès. La recerca ha d’aportar nou coneixement. Si entre els que fan això hi ha qui té capacitat innovadora i sap posar-se en contacte amb la gent adient les coses tiren endavant. Estem tots, esbiaixats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació