Retallada farmacèutica


Enric I. Canela

Lamentable. La patronal farmacèutica diu que el Reial Decret aprovat divendres pel Consell de Ministres per retallar la despesa farmacèutica pública en 2.400 milions d’euros, que se sumen a altres 2.500 milions autoritzats el 2010. produiran noves retallades en l’ocupació. A falta encara de xifres oficials, els experts del sector calculen que el nou ajust suposarà prop de 17.000 llocs de treball menys, és a dir, afectaria a un 8% de la força laboral del sector.

Els laboratoris podrien suprimir prop de 3.000 llocs de treball directes, mentre que el gruix se centrarà en el mercat auxiliar, com les farmàcies a peu de carrer i les distribuïdores de medicaments, que ja es trobaven en una situació financera molt complicada abans d’aprovar aquesta nova retallada, segons apunten des de la Federació de Distribuïdors Farmacèutics (FEDIFAR).

Els 2.500 milions aprovats el 2010 ja s’havien cobrat 20.000 llocs de treball, segons els càlculs de Farmaindustria. Sumant l’impacte dels tres reials decrets per reduir el dèficit sanitari, en menys de 18 mesos, la indústria ha hagut d’assumir una caiguda en la facturació propera als 5.000 milions d’euros, és a dir, el 30% dels seus ingressos.

En conjunt, la destrucció d’ocupació ascendirà a 37.000 llocs de treball, a més d’una caiguda de la inversió en R+D, ja que el sector farmacèutic és el que més fons destina a aquesta partida. Només uns mesos abans d’anunciar aquesta nova retallada, la indústria havia signat la pau amb el Govern, amb l’elaboració d’un nou pla sectorial per garantir la inversió en innovació.

Jo no estic en contra de què el sistema públic estalvi en els medicaments, de cap manera, però potser caldria una reflexió més aprofundida de tot plegat. No hi tinc informació. Què passa als països del nostre entorn? Com es gestiona la despesa farmacèutica? Quines normatives tenen els metges públics respecte a la recepta? Quina és la comparativa de preus? Per què, em sembla, no es prenen mesures similars a altres països europeus? Les farmacèutiques a l’Estat espanyol es comporten diferent?

El que si és clar és que l’efecte sobre l’ocupació i l’R+D és més greu aquí que a altres llocs. Estic sumit en un mar de dubtes.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació