Enric I. Canela

El dia 9 l’European Research Council (ERC) va publicar el resultats de les Starting Grants, ajuts destinats a investigadors joves. Va repartir 670 milions d’euros entre 480 investigadors.

La Generalitat recull els resultats. Indica: La quarta convocatòria de les beques Starting Grants del Consell Europeu de Recerca (ERC en les seves sigles angleses), corresponent a 2011 i resolta avui, ha concedit aquests prestigiosos ajuts a 480 investigadors de tot Europa. 25 d’aquests Starting Grants desenvolupen els seus projectes de recerca a l’Estat espanyol, dels quals 8 són investigadors que pertanyen a centres de recerca i universitats catalanes. En concret, 6 investiguen a centres CERCA de la Generalitat de Catalunya (3 a l’Institut Català d’Investigació Química –ICIQ-, 2 a l’Institut de Ciències Fotòniques –ICFO-, i 1 a l’Institut Català de Nanotecnologia –ICN-), i 2 a universitats (Universitat Autònoma de Barcelona –UAB- i Universitat de Girona –UdG-). Del total de vuit, tres són investigadors amb contracte de l’Intitució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

Els Starting Grants de Catalunya representen enguany un 2% del total europeu i un 32% del total estatal. L’àmbit d’investigació dominant és la física i l’enginyeria, amb 7 dels 8 Starting Grants concedits a Catalunya, corresponent 1 a les ciències de la vida. Les convocatòries Starting Grants de l’ERC financen els millors projectes de recerca de joves investigadors (la mitjana d’edat ha estat de 37 anys el 2011) a nivell europeu i comptem amb una dotació mitjana per projecte d’1,5 a 2 milions d’euros. Amb aquests últims resultats són 44 els investigadors catalans que han obtingut ajuts Starting Grants des del 2007, any de la seva primera edició (26 de centres CERCA, 16 d’universitats catalanes i 2 del CSIC). Del total de 44 investigadors, 18 desenvolupen les seves tasques als centres i universitats catalanes acontractes ICREA.

Els investigadors/res de Catalunya guanyadors de beques Starting Grants 2011 han estat: José Ramón Galán-Mascarós (professor d’investigació ICREA a l’ICIQ); Rubén Martín (ICIQ); Paolo Melchiorre (professor d’investigació ICREA a l’ICIQ); Hugues de Riedmatten (professor d’investigació ICREA a l’ICFO); Morgan Wilfred Mitchell (ICFO); Adrian Bachtold (ICN); Armando Emeterio del Río Hernández (UAB) i Xavier Ribas (UdG).

Aquest any la proporció d’investigadors que treballen a Catalunya ha disminuït. En absolut el resultat és dolent, però la tendència no és bona.

Catalunya està per sobre de Irlanda, Noruega,Grècia, Hongria, Polònia, Txèquia, Estònia i Eslovènia, però no em resulta suficient. No són països que destaquin per la seva recerca. Comencem a notar determinats problemes de la política de recerca, més aviat l’econòmica. Evidentment no em refereixo a la del 2011.

Cal notar que sis dels vuit treballen a centres de recerca i no ha universitats. Aquesta, per a mi, no és una bona notícia. Cal potenciar la presència de les universitats als rànquings internacionals. Això implica fer alguns ajustaments i, evidentment, plantejar un model de finançament adient.

8 respostes a “Concessió de les Starting Grants 2011”

 1. a 14 set. 2011 a les 8:18 Juan Manuel

  Enric, des de la meva experiència ajudant a les sol·licituds d’StG, el problema per mi és molt evident, i no es tracta d’un problema econòmic. Això és conseqüència de l’eliminació de les ICREA Junior. El perfil dels ICREA Junior encabia perfectament a la convocatòria de les Starting Grants.

 2. a 14 set. 2011 a les 10:08 Eduard

  Fa poc comentava els resultats a nivell estatal del 2010 al meu blog:

  http://ematito.webs.com/apps/blog/show/7843711-you-get-what-you-invest

  D’acord amb el que dius, Catalunya està molt millor que la resta d’Espanya, però ull quan es fan els anàlisis per habitant, el País Basc surt molt ben col·locat. I sí, no ens hem de fixar en el que ens envolta a l’estat, i a més en el que es fa a la EU. Però no sé quants països amb el %PIB dedicat a la investigació de Catalunya ho fan tan bé… el que està clar és que cal augmentar aquest %PIB per poder competir a nivell EU.

 3. a 14 set. 2011 a les 1:54 José María

  Molt bé per als que les han guanyat (el sorprenent d’alguns d’ells era que no l’hagués guanyat encara), i comparteixo els comentaris.

  Però, a més, hi ha alguns indicadors d’enguany que crec que són per mirar-se’ls millor. Per exemple: a) un altre any, el pes de l’àrea de ciències de la vida en aquests resultats no es correspon amb el pes que té la recerca en aquest àmbit a Catalunya; b) no hi ha hagut cap Starting Grant per a ciències socials a tota Espanya; i c) a Catalunya no n’hi ha hagut cap dona guanyadora d’una Starting Grant.

 4. a 14 set. 2011 a les 7:57 Enric I. Canela

  Juan Manuel,
  Estic absolutament d’acord. de fet he escrit sovint sobre el gran problema d’haver pres aquesta mesura. Li vaig dir a l’Huguet que havia estat un error i al Toni Castellà que era necessari tornar a posar aquesta convocatòria.

 5. a 14 set. 2011 a les 8:00 Enric I. Canela

  Eduard,
  Sí, tens raó. El País Basc està fent una bona política, tenen recursos i els fan servir bé. Cal augmentar els diners, però fer-ho bé. A més cal, com dèiem amb el Juan Manuel, que cal recuperar el programa ICREA Júnior.

 6. a 14 set. 2011 a les 8:02 Enric I. Canela

  José Maria,
  Certament. Em va sobtar molt el tema de les Ciències de la Vida. El de socials ho controlo menys. Igual em passa amb el tema de dones. Probablement això darrer és circumstancial.

 7. a 14 set. 2011 a les 8:33 Dessmond

  Potser ja t’han llegit, Enric:
  http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=2142382313826&set=a.2011660205855.2110190.1074264196&type=1&theater

 8. a 15 set. 2011 a les 10:33 Enric I. Canela

  Crec que no, això era inevitable.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació