Enric I. Canela

Què diu l’Informe anual de l’R+D i la Innovació a Catalunya 2011 (document sencer)?

 • Catalunya inverteix més en R+D que països europeus com Noruega, Portugal o Irlanda. En termes d’R+D sobre el PIB, se situa en els nivells de Noruega, Holanda i la Xina.
 • L’empresa catalana és la més innovadora de l’Estat: Catalunya és la CA amb major nombre d’empreses innovadores, tot concentrant el 22%. Segueix Madrid, amb un 15%.
 • Catalunya ocupa el primer lloc als premis European Regions and Cities of the Future com la regió del sud d’Europa amb millors perspectives econòmiques de cara al futur, davant de la Comunitat de Madrid i de regions com Lisboa, la Llombardia o el Piemont.
 • Catalunya és la principal receptora dels fons estatals i europeus per R+D+I.
 • No obstant això, el gruix de l’R+D catalana es produeix en un grup reduït d’empreses de gran dimensió: 50 empreses són font del 50% de la despesa en innovació total.
 • Cal, també, destacar la desacceleració del creixement del PIB des de l’any 2007, que enregistra una forta caiguda el 2009 (-3,5% en el cas de Catalunya i -3,1% al conjunt de l’Estat), però que, segons les estimacions de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) es recupera el 2010, amb valors molt discrets que tornen a ser positius (1,2% a Catalunya i 0,8% a l’Estat).

Dos comentaris:

 1. Atès el pes català en l’economia espanyola i el model productiu català, un 22% no és massa.
 2. Si Catalunya inverteix termes d’R+D sobre el PIB a nivells de Noruega, Holanda i la Xina, les coses no es fan massa bé.

Caldrà una reflexió sobre la nostra capacitat d’aprofitar els recursos.

2 respostes a “La capacitat innovadora de Catalunya”

 1. a 20 set. 2011 a les 7:29 Jordi Catanyà

  Per fer una anàlisi adequada s’ha de comparar la inversió en R+D i en innovació per a cada sector o metasector doncs l’estructura sectorial de cada país varia molt. Així per exemple, malgrat que Finlàndia inverteix més del 4% del PIB en R+D, estudis prestigiosos indiquen que, atès que està posicionada en certs sectors de molt alta tecnologia encara hauria d’invertir molt més doncs els seus rivals, en els mateixos sectors, inverteixen molt més comparativament. Així doncs, les xifres comparatives globals no són adients per a l’anàlisi, cal anar sector per sector o metasector. Crec que l’informe ho deu incloure.

 2. a 20 set. 2011 a les 8:34 Enric I. Canela

  Jordi,
  Tens raó. No he llegit l’informe encara, l’he fullejat només. De fet Finlàndia pot perdre posicions respecte als competidors, cert, i està passant. De totes formes estem encara molt per sota del llindar que dóna senyal. A veure si el cap de setmana me’l miro una mica.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació