Enric I. Canela

Avui hi ha hagut la inauguració oficial del curs universitari. Fa setmanes que donem classes però la cosa va així.

Havia d’haver presidit l’acte a la UPC el president de la Generalitat, Artur Mas, però diu que l’agenda li ho ha impedit. No sé, com que hi havia moguda potser ha decidit que l’acte fos presidit pel conseller d’Economia i coneixement, Andreu Mas-Colell. El grup ha tallat la Diagonal una estona.

Més de 500 estudiants i membres del personal d’administració i serveis (PAS) de les universitats han aprofitat la presència del conseller Mas-Colell a la UPC per protestar contra les retallades . Els manifestants han deixat una carbassa pel conseller d’Economia per tal de suspendre la tisorada del Govern. Per TV3 he vist alguns que els subtitulaven com a professors però que no ens representen per a res.

El rector de la UPC, Antoni Giró, durant la inauguració ha demanat al govern un pla de viabilitat per a poder evitar que s’hagi de retallar un 5% més el pressupost universitari. Li ha demanat al Govern que un pla de viabilitat per a poder evitar que s’hagi de retallar un 5% més el pressupost universitari. Ha demanat que les retallades no malmetin els esforços tan grans dels últims anys que ha fet Catalunya per esdevenir el pol de recerca i coneixement més important del sud d’Europa. Ha advertit que correm el risc que tot allò que havíem aconseguit consolidar es pugui malbaratar en poc temps i que seria molt difícil, si no impossible, mantenir l’excel·lència si s’amplia el 2012 el percentatge de retallada imposat el 2011.

Giró ha assegurat que les universitats entenen la difícil situació econòmica i estan disposades a esforços per ser més eficients, però en cap cas reformes estructurals que malmetin la feina d’aquests anys. En aquest sentit, ha subratllat el poc marge de maniobra que tenen els equips directius universitaris, que no poden tancar centres, ni reduir estudiants ni fer EROs i, per això, ha reclamat al Govern que sigui qui lideri el pla de reestructuració del sistema universitari. Segons Giró, aquesta reformulació hauria de generar un doble model marcat per unes institucions acadèmiques i unes altres que facin recerca amb un model de finançament vinculat als resultats.

El president del Consell Social de la UPC, Joaquim Boixareu, ha reclamat un increment de les taxes universitàries per fer front a les retallades, acompanyat d’un sistema de beques i préstecs, convençut que el sistema s’ha de basar no pas en l’igualitarisme sinó en igualtat d’oportunitats.

Mas-Colell ha agraït la col·laboració de les universitats i els ha garantit que les té ben presents. Això sí, els ha demanat que no cridin cada dia. Andreu Mas-Colell també ha assegurat que el Govern durà a terme la restructuració del sistema universitari català escoltant totes les veus però no deixant-se emportar per qui cridi més ni a cop de titular. Ha assenyalat que el repte del món universitari i de la recerca és el de reformular el sistema per arribar a un model que sigui alhora excel·lent i sostenible.

Després de l’acte d’obertura, el rector de la UB, Dídac Ramírez, ha dit que concep un escenari d’un 5% més de retallada: seria voler dir que el Govern no prioritza les universitats. Ha explicat que el govern català estudia retallar un 5% el pressupost de les universitats el 2012. Segons el rector, la negociació es mou entre la congelació del pressupost o una retallada que podria arribar fins el 5%, en funció de les prioritats i de les negociacions amb la resta de conselleries. Aquest any la mitjana de reducció ha estat del 15%.

El rector de la UB també ha dit que una vaga posaria de manifest un malestar comprensible, però el més important ara és que el govern prengui consciència que el futur de Catalunya passa per apostar pels sectors estratègics com la universitat.. Tot i això, Ramírez també ha volgut puntualitzar que les universitats són conscients de la situació que viu el país i que pateixen altres sectors com la sanitat, i ha considerat el problema de global.

2 respostes a “Inauguració oficial del curs 2011-2012”

  1. […] país i que pateixen altres sectors com la sanitat, i ha considerat el problema de global.   Font de l’article Que en […]

  2. a 08 oct. 2011 a les 8:24 Jordi Cartanyà

    Sense dubte el Govern és el qui governa i pren decissions sobre els diners, escassos, que ara té. Les evidències indiquen a totes totes que les universitats no estan entre les primeres prioritats i potser tampoc entre les darreres. El Govern comença a jugar amb foc pel futur del país, els rectors estan “esclaus” i la comunitat universitària morta. El Conseller parla que el país torna a recursos del 2007 i no passarà res doncs, segons ell, les universitats aleshores eren excel·lents i ho seguiran sent. Aquesta simplificació del discurs i de l’anàlisi és més preocupant que les mateixes retallades. En primer lloc les universitats JA han tornat a nivells del 2006! i aleshores erem a la cua d’inversió de la EU-15. Bé tornarem a la cua i no passarà res. Algú s’ho creu. No seria millor dir les coses pel seu nom? Lo bo de tot plegat és que les universitats estan fent com mai ajustos d’eficiència a tots els nivells, es plantejejn re-enginyeria de processos i algunes estratègies de fund-rising. És una llàstima que tot això no es fes abans de manera sistemàtica i sistèmica, almenys això haurem guanyat i serem més eficients que mai, esperem.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació