Ara la UAB


Enric I. Canela

Avui ha tocat la inauguració el curs a la UAB, una de les pròpies de cada universitat (1. 2, 3 i 4).

La rectora, Ana Ripoll, ha alertat que la retallada de la subvenció pública -a les universitats catalanes-, que ens porta a nivells de 2006, exigeix un sacrifici de tal magnitud que podem retrocedir bastant més enllà del 2006 en resultats acadèmics. En aquestes circumstàncies, es preguntava si per competir amb força dins el mercat europeu, no caldrà redimensionar la nostra universitat, en nombre d’estudiants.

Segons la rectora, l’escenari actual de les universitats públiques catalanes és de clara regressió i que el pitjor de la reducció d’ingressos és que la llei dóna als centres cap marge per adoptar solucions amb flexibilitat. A Catalunya no hi ha eines per abordar la situació. Se suposa que simplement cal ajustar-se a la despesa prevista, però això sí, sense reduir l’oferta docent, la recerca o la qualitat general dels serveis universitaris.

Ana Ripoll ha aprofitat la presència del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, per reclamar-li els més de 35 milions d’euros que el Govern encara deu a aquesta universitat per l’acord de finançament pactat l’any 2006 i que abastava fins el 2010. Deia que la UAB, comptant amb aquests ingressos, va adoptar un conjunt de polítiques per millorar la qualitat universitària, i que ara no es poden desfer fàcilment. Ara rectificar aquelles mesures és molt difícil perquè els empleats són públics i perquè no es poden llençar aquestes inversions en capital humà i que la qualitat dels centres de recerca de perdrà si es segueixen aplicant aquests incompliments. També ha recordat l’últim incompliment de la Generalitat el novembre de 2010, quan es van renegociar les inversions en les universitats per al període 2010-2013, compromisos que no s’estan complint. Igualment ha retret al Govern el retall pressupostari d’enguany que per a la UAB ha suposat uns 34 milions d’euros.

Ha insistit que no reclama alegrement uns diners que es que Catalunya no té, demana la fiabilitat del finançament, i deia que no farem un sistema universitari millor si la subvenció pública, la principal font d’ingressos, no és fiable. Cada vegada que s’incompleix un compromís es danya el sistema universitari públic.

La presidenta del Consell Social de la universitat, Alícia Granados, ha demanat a Castellà cirurgia fina en la definició dels pressupostos de 2012: “Els responsables polítics catalans han de calibrar amb molt de compte el grau de disminució del pressupòsit en els centres superiors.

Per la seva banda, el secretari d’Universitats, Antoni Castellà, ha destacat el difícil moment econòmic que travessa el país, però ha assegurat que la seva obstinació és fer prosperar el sistema universitari i ha advocat per canviar el model d’universitat en un intens diàleg amb els rectors i els presidents dels consells socials, amb qui ha de definir un nou sistema que replantegi la programació acadèmica, potenciï un nou concepte personal acadèmic, actualitzeu el model de governança i estableixi una nova política de preus públics, entre d’altres.

Antoni Castellà, ha negat que l’any 2012 es dugui a terme una nova retallada del 5% en el pressupost universitari. En cas d’aplicar-se nous reajustaments, ha dit, aquests serien inferiors a les del 2011.

Home! El 5% és inferior al 15%.

Una resposta a “Ara la UAB”

  1. a 10 oct. 2011 a les 11:12 Ara la UAB |xcat.cat

    […] El 5% és inferior al 10%.   Font de l’article Que en […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació