Enric I. Canela

Avui ha tingut lloc a la UB, al Paranimf de l’Edifici Històric, la inauguració del curs acadèmic 201-2012. Podeu llegir la referència al web de la UB.

Avui ha estat el primer acte tranquil, sense pancartes, en molt de temps.

De l’acte en destacaria la proposta del president del consell social de cobrar 500 euros extra a cada matrícula per eliminar el dèficit que ocasiona la retallada pressupostària.

Un excel·lent discurs del secretari d’Universitats i Recerca, tant en forma com en contingut. Ha recordat el full de ruta que fonamenta en els eixos següents: plantejar una oferta acadèmica que prioritza la qualitat; potenciar un model català de personal acadèmic; compartir serveis en el marc de les universitats catalanes; seguir unes polítiques de preus i beques que avancin en equitat; plantejar el debat sobre el model de governança cap a una autonomia real de les universitats, que els permeti l’autoorganització i un model de finançament suficient.

El rector, Dídac Ramírez, ha fet un discurs molt ben elaborat en el que ha combinat la seva exquisida suavitat i amabilitat en les formes amb un contundència explícita en defensa de la universitat pública. En destaco la seva ferma oposició a l’augment dels preus públics. La meva interpretació, crec que ho deia o es deduïa, és que aquest augment no es pot produir a causa de la injustícia social que produiria tot i que penso que aquesta injustícia podria perfectament eliminar-se amb un sistema just de beques.

Alguns mitjans han volgut buscar les diferències, que hi són, en les posicions del president del consell social i el rector (1, 2 i 3). El que és cert és que el president del consell social ha demanat beques per evitar les injustícies i que no pot haver augment sense beques.

La meva conclusió és que l’acte ha estat un èxit. Aquests actes tenen moments avorrits però en conjunt sempre surto satisfet i amb un sentiment de pertinença més gran si cap.

Cal assenyalar que en declaracions a la premsa el secretari d’Universitats i Recerca ha dit que de cap manera la retallada en l’aportació a les universitats superarà el 5%. Millor dit, que la reducció mitjana del pressupost de la Generalitat serà del 5% i que el que patiran les universitats estarà per sota de la mitjana.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació