Enric I. Canela

Ens ho explicava divendres el diari El Mundo: Inassumible fins a l’extrem. Així s’ha revelat la retallada que el Govern ha aplicat a la UPC. La UPC va deixar de percebre aquest any 37,8 milions d’euros del Govern català, però, després dels ajustos interns realitzats, el centre universitari només preveu poder tancar 2011 amb una reducció de la despesa de 8,5 milions. Ja és molt coneixent com són de rígids els pressupostos universitaris.

Així es desprèn de les dades de la gerència de la universitat. Aquests evidencien que pràcticament el 80% de la retallada-prop de 30 milions d’euros-passarà a engrandir el seu dèficit. Cal recordar, que la UPC ja comporta un dèficit acumulat de 82 milions en l’última dècada. Alguna cosa van fer malament. Jo sé el que va fer malament la UB fa un cert temps i el que va fer i ha fet bé posteriorment, però en el cas de la UPC no ho sé.

Tot això malgrat les actuacions dutes a terme pel rectorat des que a inicis d’any es conegués la reducció de la subvenció pública percebuda. Les dades de la gerència de la UPC recullen que el 31 de desembre d’enguany s’haurà suprimit el 33% del professorat associat a temps parcial, la qual cosa equival a més de 250 persones. Aquesta eliminació s’està executant mitjançant la no renovació de contractes o la reducció d’hores de docència. També s’està suprimint el 15% dels professors ajudants, o el que és el mateix, el professorat en formació. A més, no s’està cobrint cap jubilació de docents. Un aposta de futur a la que se’ns obliga.

Pel que fa al personal d’administració, i també segons les mateixes dades de la gerència del centre, aquest any s’haurà prescindit del 50% del personal interí, que fins ara cobria baixes per malaltia i permisos maternals o servia de reforç en èpoques d’alta activitat. Acabarà afectant a unes 40 persones.

Més palpables en les aules han estat altres mesures d’ajust, com la reducció del 10% de l’activitat docent. Aquesta repercuteix heterogèniament en els diferents graus i té conseqüències com l’augment de les ràtios o la redefinició d’assignatures. Això segur que no és del tot dolent.

Les despeses corrents també s’han vist reduïts mitjançant una estricta política d’ajust que ha passat per un descens del 30% del pressupost general de totes les facultats i escoles superiors del centre universitari. Per això, el rectorat ha tancat la major part dels seus edificis durant el mes d’agost i es preveu fer el mateix amb les biblioteques els caps de setmana, fins i tot en període d’exàmens. No veig greus aquests tancaments.

El professorat no eventual ni associat de la universitat tampoc ha esquivat el deteriorament de les seves condicions laborals. El rectorat es planteja no abonar la paga extra de desembre fins al mes de gener, segons fonts docents del centre. A més, les dades de gerència revelen que la UPC ha reduït el 100% de les aportacions que anualment realitzava al fons de pensions dels seus treballadors i un 66% el fons social-ajudes als treballadors amb persones dependents, etc. També els processos de promoció de la plantilla es troben també pràcticament congelats. No es pot fer altre cosa.

Res no esperat. Això reduint només un 20% del que el Govern volia que reduïssin. Ja se sabia, traslladar el dèficit d’una administració a una altra. Del govern espanyol al Govern i del Govern a altres, entre ells la universitat. Això només té la virtut que tothom es veu obligat a estrènyer’s el cinturó però jo crec que s’han passat.

3 respostes a “El desplaçament del dèficit”

  1. […] es veu obligat a estrènyer’s el cinturó però jo crec que s’han passat.   Font de l’article Que en […]

  2. a 17 oct. 2011 a les 12:32 Mauro

    Aquest comentari podria servir per a aquesta entrada o per a moltes altres. Si hi ha una cosa que cal agrair a aquest bloc és l’absència de “pontificacions” en el que s’hi exposa, així com la seva voluntat constructiva, que sens dubte sorgeix d’unes anàlisis bastant acurades i d’un bon coneixement dels temes. Més enllà de coincidir o no amb algunes de les seves opinions, crec que fa una bona feina, informativa i amb intencions aclaridores. En un moment tan pessimista, on el que s’estila és colpejar a dreta i esquerra, s’agraeix comprovar que hi ha una altra perspectiva d’afrontar les coses: obtenir dades, confrontar-les, interpretar-les i proposar alternatives. Gràcies.

  3. a 17 oct. 2011 a les 9:54 Enric I. Canela

    Mauro,
    Moltes gràcies. Normalment també dono una opinió i no sempre dec encertar. El que sí intento és ser objectiu. El que sí considero dolent és fer sempre crítica negativa. Hi ha de bo i de dolent. Per exemple, penso que els governants quan no fan les coses bé no és perquè siguin corruptes, senzillament s’equivoquen.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació