Enric I. Canela

El web de Biocat ens ho explica: Un nou agent contra la sida i una molècula natural que regula la gana, premis Expoquimia. El projecte Disseny, síntesi i avaluació de l’activitat antiviral de nous inhibidors d’entrada del VIH dels professors José Borrell i Jordi Teixidó del Grup d’Enginyeria Molecular del Departament de Química Orgànica de l’Institut Químic de Sarrià (IQS) ha rebut el premi Expoquimia 2011 d’R+D+i en la categoria de química per la seva transcendència en el tractament de la sida i la seva aplicació en la lluita contra el càncer. Aquest treball ha fet possible, mitjançant diversos compostos químics de baix pes molecular, la generació de nous inhibidors de la molècula CXCR4, causant de les infeccions provocades pel VIH i implicada en l’aparició de tumors cancerígens. El descobriment d’aquests inhibidors permet la creació d’un nou fàrmac més eficaç en la lluita contra aquestes dues malalties.

La menció especial ha estat per al projecte empresarial Nanomol Technologies, dels professors Jaume Veciana, Nora Ventosa i Santi Sala del Departament de Nanociència Molecular i Materials Orgànics de l’Institut de Ciències Materials de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

En la categoria de biotecnologia, el premi s’ha concedit a Bioglane, una spin-off del CSIC fundada pels doctors Pedro Clapés, Jesús Joglar, Josep Lluís Torres i el directiu Sergi Pumarola. Bioglane ha desenvolupat la patent d’un procés biotecnològic per a la creació de la D-fagomina, una molècula que inhibeix el consum de glucosa i que, per tant, retarda l’aparició de la gana. Amb la D-fagomina es podrien elaborar nous complexos dietètics.

En aquesta categoria, la menció especial del jurat ha estat per al projecte Desenvolupament de films bifàsics per al tractament de la fístula broncoplural posneumonectomia de la Dra. Eva Martín del Valle del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Salamanca.

El tema de la D-fagomina fa tems que em crida l’atenció, molt del meu àmbit i a més de gent coneguda.

Felicitats a tots els guanyadors.

Una resposta a “La Biotecnologia guanya premis Expoquimia”

  1. […] a tots els guanyadors.   Font de l’article Que en […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació