Enric I. Canela

TVC parlar avui d’una manifestació d’estudiants britànics. Diu que milers d’estudiants britànics han pres el centre de Londres per protestar per l’augment de les taxes universitàries, entre fortes mesures de seguretat.

Aquesta notícia, així a la primera frase ja una errada greu. Són anglesos. La notícia està bastant esbiaixada. Intentaré explicar alguna cosa. Vilaweb si sap que són diferents.

Resulta que a Anglaterra els estudiants paguen 3.375 lliures esterlines per curs. Resulta que Lord Browne va fer un informe amb unes recomanacions per al sistema d’educació superior anglès. La conclusió és que les universitats angleses podran cobrar fins a 9.000 lliures esterlines, però les universitats que vulguin cobrar més de 6.000 lliures hauran d’adoptar mesures, com ara oferir beques, escoles d’estiu i programes d’extensió, per animar els estudiants de famílies més pobres a inscriure’s. La idea és atreure a les millors universitats a estudiants de pocs recursos. Aquest mesura va acompanyada d’un sistema de petites beques i de préstec elevats. 1 lliures esterlina és canvia a uns 1,18 euros.

Actualment els estudiants que volen també reben préstecs que comencen a pagar quan el seu salari és de 15.000 lliures, però a partir d’ara serà de 21.000 lliures i variarà amb la inflació. Els interessos seran baixos i el crèdit s’haurà de pagar en 30 anys. L’import anual dependrà del salari.

Normalment els gal·lesos i norirlandesos segueixen el que fan els anglesos però de moment no sé que faran. Els escocesos no. No paguen matrícula (teòricament 1.820 lliures que paga el consell de finançament escocès) però si els britànics no escocesos.

En el Regne Unit, bastant civilitzat, cada nació té el seu sistema universitari. Curiosament, funcionen millor que aquí.

Podeu millorar aquesta informació a través del web de la BBC (ja m’agradaria que TV3 en tingués un de semblant). També podeu anar al Higher Education Funding Council of England, al Higher Education Funding Council of Wales, el Department for Employment and Learning d’Irlanda del Nord (el Northern Higher Education Funding no finança directament) i l’Scottish Funding Council.

Sabem per on van els anglesos, veurem que fan les altres nacions.

2 respostes a “El problema dels preus a les universitats angleses”

  1. […] per on van els anglesos, veurem que fan les altres nacions.   Font de l’article Que en […]

  2. […] que no s’han arribat a triplicar, encara que l’augment és molt gran. Podeu llegir El problema dels preus a les universitats angleses. Allà explico que els estudiants anglesos paguen 3.375 lliures esterlines i que les universitats […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació