Universitat: vaga? Per a què?


Enric I. Canela

Dijous 17 és el dia de les manifestacions universitàries. Al matí a les dotze del migdia a Girona, Lleida i Tarragona i a les sis del vespre a Barcelona. Sembla que s’ha declarat una vaga però no ho han fet les organitzacions sindicals. Aquesta vegada no m’han omplert el correu electrònic de convocatòries. L’ha convocat la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup), que, com tothom sap, no representa gairebé a ningú.

El professor d’Arqueologia de la UAB Ermengol Gassiot, també, si no estic equivocat dirigent de la CGT, diu que la retallada de fons públics a les universitats catalanes pot comportar la pèrdua de 3.000 a 4.000 llocs de treball. De 2.000 a 3.000 de professorat i fins a 1.000 de personal d’administració i serveis.

Per la seva banda, Anna Planas, estudiant de Lingüística de la UB, diu que pot haver una pèrdua de qualitat de l’ensenyament superior per la massificació de les aules i ha criticat també l’augment de les taxes universitàries. La veritat és que no sé de quina massificació parla. Si anem a Lingüística es van oferir 60 places i no crec que s’omplissin totes. No hi veig massificació per enlloc. Jo tampoc la veig allà on faig classes. Es veu que ha dit que a les carreres de Ciències hi ha assignatures amb grups de 170 alumnes. S’equivoca, això passa a Oxford, n’hi ha de més nombrosos, però aquí no arribem a 60. Embolica que fa fort.

El que si és veritat és que els preus del crèdit s’ha encarit respecte a l’any passat. S’han apujat un 7,6% tot i que s’ha posat en funcionament un tímid sistema de beques.

També és veritat que s’ha retallat molt el pressupost, però a hores d’ara això no ha afectat als estudiants. Puc afirmar que estan rebent millor servei els que fan el grau que els que feien la llicenciatura. El problema està afectant, de moment poc, al personal contractat. Veurem l’any 2012, ja que les universitats han retallat però pel que fa a personal molt poc perquè la retallada es va fer efectiva amb el curs començat. De totes formes jo crec que hi ha poc marge per retallar en professorat atès que el pressupost destinat a personal eventual és molt baix. Cal considerar que la majoria de professorat associat és metge. Són els metges dels hospitals que ajuden a la pràctica clínica dels estudiants. Personal que, com és lògic, cobra del corresponent hospital el seu sou i una petita retribució, la que marca la llei, per les hores pràctiques. L’únic personal que està en risc és el professorat associat. La Llei Orgànica d’Universitats diu:

Article 53. Professors Associats.
La contractació de professores i professors associats s’ajustarà a les següents regles:
a) El contracte es podrà celebrar amb especialistes de reconeguda competència que acreditin exercir la seva activitat professional fora de l’àmbit acadèmic universitari.
b) La finalitat del contracte serà la de desenvolupar tasques docents a través de les quals s’aportin els seus coneixements i experiència professionals a la universitat.
c) El contracte serà de caràcter temporal i amb dedicació a temps parcial.
d) La durada del contracte serà trimestral, semestral o anual, i es podrà renovar per períodes d’igual durada, sempre que se segueixi acreditant l’exercici de l’activitat professional fora de l’àmbit acadèmic universitari.

Un professor associat cobra entre 1.245 euros i 6.545 euros bruts a l’any en funció de les hores que faci, però ha de tenir una altra activitat professional en algun ens diferent de la universitat. Segur que hi ha frau i hi ha professorat que no s’adapta a la llei. Mal fet per part de les universitats que ho hagin fet.

Il·lustratiu, pel que fa a la vaga, és l’article de Xavier Villaba al seu bloc: Perplexitat. Una de les coses que explica és l’assemblea a la UAB. Transcric:

En aquesta assemblea hi han participat entre 130 i 150 treballadors i treballadores de la UAB, com es pot veure pels resultats de les votacions, excepte cap al final de la reunió, en que l’assistència s’ha reduït notablement.
A continuació us passem els resultats de les propostes que s’han passat a votació i des de CCOO fem una crida a participar activament a les mobilitzacions:
1. Adhesió a la Vaga convocada pel 17N (Convocada per part de l’assemblea de professorat contractat de la UAB i pel Comitè d’empresa PDI-UAB)
A favor: 38
En contra: 70
Abstencions: 31

Ja es veu com va la cosa. Tinc un manifest que em van lliurar uns estudiants, explicant la vaga, i, com els vaig dir, res del que diu és cert. El que si hi ha és una gran desinformació. Moltes coses les desconeixen estudiants, personal d’administració i serveis i professorat. Potser caldria augmentar, en tots els sentits, la transparència.

Jo crec que la situació és greu, però de cap de les maneres es produirà aquesta reducció de personal, bàsicament perquè si no es canvia la llei és impossible. El problema serà que es fa amb el dèficit que generaran les universitats.

La meva posició és que hem de ser molt rigorosos en tot i reivindicar, sense concessions, un sistema de beques just i suficient. Aquest és el moll de l’os de l’autèntica igualtat d’oportunitats. Tota la resta és discutible.

7 respostes a “Universitat: vaga? Per a què?”

 1. a 16 nov. 2011 a les 7:44 Marc

  I què n’opines dels 6 milions d’euros mensuals que la Generalitat ha deixat de pagar a la UB des de fa 2 mesos? Per què en estudis de doctorat com el de Biomedicina la Universitat ha passat de percebre 130 €/alumne a la misèria de 2,5 €/alumne (augmenta el nombre d’alumnes però no el pressupost). I la situació dels professors lectors que acaben contracte l’any que ve i que no tenen plaça com a professora titulars? Per què no s’han cobert les 400 places de professors catedràtics i les 800 de professors titulars que havia habilitat el senyor Mas-Colell? Per què hi ha personal PAS que es va acomiadar durant els mesos d’estiu i que s’han tornat a recontractar només fins al desembre però no se sap si se’ls podrà allargar el contracte? La resposta a tot això és perquè no hi ha diners iaixò és perquè qui els distribueix no ho fa com toca, estem en un país a on la cultura no és un bé reconegut, aquí el que funciona és la “cultura tele5” i el futbol, aquí sí que funciona bé la cosa…

 2. a 16 nov. 2011 a les 9:39 Xavier Villalba

  Enric,
  Una molt bona presentació de l’embolic mental que tenen alguns!

  S’ha de dir, però, que hi ha hagut i hi haurà retallada de personal eventual (associats), perquè és la baula feble de la cadena i una eina ben sovint fraudulenta de contractació. També veurem com les jubilacions s’amortitzen i com no podrem acollir els Ramón y Cajal. Jo veig un futur gris en què els fixos haurem de fer més hores de docència (sense exagerar, tampoc) i tindrem menys temps (i diners) per fer recerca (si no tenim un ICREA Acadèmia, esclar). En el meu cas, cap novetat destacada i per a molts companys, cap canvi, tampoc.

  L’afectació als estudiants: nul·la. Ni massificació ni pitjor docència. Quan facin pràctiques de laboratori amb 50 (com faig jo les pràctiques de redacció), que em parlin de massificació a ciències!

 3. a 16 nov. 2011 a les 12:07 Universitat: vaga? Per a què? |xcat.cat

  […] de l’autèntica igualtat d’oportunitats. Tota la resta és discutible.   Font de l’article Que en […]

 4. a 16 nov. 2011 a les 9:02 Enric I. Canela

  Marc,
  La meva opinió, expressada de forma molt clara aquí mateix, al consell de govern i en altres llocs. La Generalitat no té diners per pagar mensualment i endarrereix els pagaments, no pot pagar perquè no té diners a caixa. Per això ha hagut de fer una altra emissió de bons. Això no és retallada és no pagar al dia. Ruïna.
  Sobre el tema de Biomedicina. Aquí hi ha un problema intern. Evidentment si hi haguessin diners la cosa s’arreglaria però no s’han fet bé les prioritats: problema UB.
  Els lectors tindran plaça de professor, si més no és el que ha dit el vicerector de professorat..
  El Sr. Mas-Colell no ha habilitat a ningú. Habilitar és treure’s el carnet de conduir, no garanteix el cotxe. L’habilitació fa temps que no existeix i la feia Madrid.
  El tema del PAS és senzillament manca de diners. La UB tindrà un dèficit tot i haver fet això. Els ha tornat a contractar sense diners.
  En part és perquè no hi ha diners i en part perquè no es distribueix bé entre les universitats, però si mires el pressupost de la Generalitat veuràs que l’endeutament és tan alt i els ingressos tan baixos que els interessos es mengen una gran part. Senzillament, no és un problema de prioritats (el marge és molt petit) és un problema de ruïna total.
  Podria estendrem en el tema del pressupost de la Generalitat i en el de la UB, però seria un article molt llarg.
  El sistema català és insostenible amb uns ingressos anuals ordinaris de 25.000 milions i unes despeses de més de 30.000 milions. Com equilibrar això? La Generalitat no té eines per fer-ho.
  La situació és gravíssim, molt pitjor del que es diu. En aquest context la universitat ha estat millor tractada que altres àmbits encara que nosaltres hem de protestar. El 2012 serà pitjor i per molt que ens queixem, el nostre govern no ho pot resoldre tret que declari la independència.

 5. a 16 nov. 2011 a les 9:06 Enric I. Canela

  Xavier,
  Moltes gràcies. Efectivament, un embolic gros. Manca d’informació i de contrastar les coses. El personal associat és la part feble, però la resta és intocable. A sobre es fa frau amb ells. Al meu departament no. El futur és molt gris, a curt termini. Veurem si a mig posen les eines per sortir del pou.çEl tema de les pràctiques ho tenim mig bé, deu estudiants per professor, al laboratori tipus químic. Més és perillós. A l’aula depèn. Etre 15 algunes optatives i uns 60 les obligatòries.

 6. […] de diverses declaracions (veure Universitat: vaga? Per a què?), el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castella, ha negat avui que el govern tingui […]

 7. […] de diverses declaracions (veure Universitat: vaga? Per a què?), el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castella, ha negat avui que el govern tingui […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació