- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Mala sort per al Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)

Enric I. Canela

A primers d’octubre es va publicar la resolució sobre l’elecció dels centres Severo Ochoa (veure Quatre centres catalans reconeguts pel programa Severo Ochoa [2]). El resultat va generar polèmica perquè El Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) van ser descartats (veure Polèmica per les distincions Severo Ochoa [3]).

Bé, els centres van al·legar i ara llegeixo que han tornat a quedar exclosos [4] després de presentaran al·legacions.

En un comunicat, el CRG ha lamentat que el programa hagi premiat a projectes científics concrets en detriment de centres d’excel·lència, i s’hagin deixat de banda aspectes com la trajectòria, la qualitat, la producció d’alt nivell i el potencial dels centres candidats.

El CRG no posa en dubte la validesa dels processos de selecció que han donat com a resultat l’acreditació de vuit centres de recerca, però considera que el nombre de centres que realitzen una investigació d’excel·lència a Espanya és més gran que els escollits pel programa.

En aquest sentit, ha recordat que actualment el centre se situa com el cinquè d’Europa i el setzè del món en el sector salut, segons l’últim Scimago Institutions Rànquing World Report 2011 [5], que ha avaluat més de 3.000 centres investigadors d’arreu del món en base a la qualitat i l’impacte de les seves publicacions científiques.